Nederlands Jeugdinstituut Online lezen  |  Afmelden
Nieuwsbrief Jeugd
25 april 2017, nummer 14
Zorg voor kwetsbaar gezin in wijkteam voldoet niet
25-4-2017
Wijkteams bieden kwetsbare gezinnen niet de zorg die ze nodig hebben. Dat concludeert Samenwerkend Toezicht Jeugd uit onderzoek in zes gemeenten.
Inspecties: Veilig Thuis moet verder verbeteren
24-4-2017
De Veilig Thuis-organisaties moeten hun werkwijze verbeteren en zorgen voor voldoende capaciteit. Dat concluderen de Inspectie Jeugdzorg en de Inspectie voor de Gezondheidszorg uit hun onderzoek.
Toename van aantal beschermingsonderzoeken
24-4-2017
De Raad voor de Kinderbescherming heeft in 2016 bij meer kinderen onderzocht of zij bescherming nodig hadden. Ruim 16.000 keer is een zogenaamd beschermingsonderzoek uitgevoerd. Dat is een lichte stijging ten opzichte van voorgaande jaren.
Kind stapt vaker zelf naar Kinderombudsman
19-4-2017
Steeds meer kinderen nemen contact op met de Kinderombudsman. In 2016 meldden zich 327 kinderen en jongeren met een vraag, een hulpverzoek of een klacht bij de Kinderombudsman; twee keer zo veel als in 2015. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Kinderombudsman, dat op 19 april is gepubliceerd.
Inkoop jeugdhulp Limburg wordt resultaatgericht
19-4-2017
De gemeenten Leudal, Nederweert en Weert kopen vanaf 2018 jeugdhulp en Wmo-dagbesteding en -begeleiding resultaatgericht in. Het beoogde resultaat spreken de hulpaanbieder en de cliënt met elkaar af. Dat schrijft Binnenlands Bestuur.
Nederlandse leerling voelt zich thuis op school
19-4-2017
Nederlandse leerlingen van 15 jaar zijn tevreden met hun leven en presteren goed op school. Nederland staat daarmee met Zwitserland en Finland in de top 3. Dit blijkt uit het driejaarlijks onderzoeksrapport PISA dat staatssecretaris Sander Dekker van OCW op 19 april heeft aangeboden aan de Tweede Kamer.
Inspecties ontevreden over zorg in Rotterdam
19-4-2017
Hulpverleners in Rotterdam Schiebroek boden geen verantwoorde hulp aan een 3-jarig meisje. Hierdoor was de veiligheid van het kind anderhalf jaar onvoldoende gewaarborgd. Dit is het oordeel van de Inspectie Jeugdzorg, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Inspectie Veiligheid en Justitie.
Oproep Jeugdpoort: Betere kansen voor jeugd
19-4-2017
Jeugdpoort heeft zeven voorstellen gedaan aan de nieuwe woordvoerders Jeugd, Justitie, Onderwijs en Sociale Zaken en Werkgelegenheid om de zorg voor de jeugd te verbeteren. Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer en SER-voorzitter Mariette Hamer namen de Agenda Jeugd op 12 april in ontvangst.
Verschil tussen online en offline jeugddelinquenten
18-4-2017
Jongeren die online delicten plegen, verschillen van 'gewone' jeugddelinquenten. In vergelijking met andere daders besteden zij veel tijd aan gamen en hebben zij weinig vrienden die zelf online delicten plegen. Dat blijkt uit onderzoeken van het WODC naar cybercrime onder jongeren. Demissionair staatssecretaris Klaas Dijkhoff van VenJ bood de Tweede Kamer op 11 april de rapportage aan.
De Kindertelefoon vreest voor voortbestaan
13-4-2017
De Kindertelefoon wordt vanaf 2018 niet langer centraal gefinancierd; 388 gemeenten moeten dan afzonderlijk de jeugdhulp inkopen. Directeur-bestuurder Erik Ott luidt de noodklok in NRC van 11 april.
Nieuwsbrief Jeugd op dinsdag
In verband met Koningsdag ontvangt u deze week de Nieuwsbrief Jeugd op dinsdag. Het volgende nummer verschijnt op donderdag 4 mei.
 
Webinar onderwijs-zorgarrangementen
Nieuws van het NJi
Hoe kun je onderwijs-zorgarrangementen het beste organiseren en waar moet je dan op letten? Voor professionals in onderwijs en jeugdhulp die betrokken zijn bij het arrangeren van individuele onderwijs-zorgarrangementen organiseert het Nederlands Jeugdinstituut samen met Ouders & Onderwijs een webinar op 11 mei. Aanmelden kan tot 3 mei.
 
Lees meer
 
 
Aandacht voor ouderschap
Nieuws van het NJi
De lezingencyclus 'Opvoeden en opgroeien tussen wetenschap en praktijk' staat woensdag 10 mei in het teken van ouderschap. Het merendeel van de ouders is tevreden over de opvoeding, maar ervaart het ouderschap als moeilijk. Tijdens deze lezing in Utrecht belichten een wetenschapper, een professional en een ouder het thema.
 
Lees meer
 
 
'Wijkteams zijn essentiële schakel'
Nieuws van het NJi
Versterking van de basiszorg, de aandacht voor het gewone opvoeden en de borging van veiligheid zijn voorwaarden voor een effectief jeugdstelsel. Wijkteams zijn hiervoor een essentiële schakel. Dat stelt het Nederlands Jeugdinstituut in reactie op het rapport van Samenwerkend Toezicht Jeugd over de wijkteams. Het NJi ondersteunt wijkteams op verschillende manieren.
 
Lees meer
 
 
Veldraadpleging evaluatie Jeugdwet
Nieuws van het NJi
Een team van onderzoekers is bezig met de evaluatie van de Jeugdwet. In mei worden vragenlijsten verstuurd naar jeugdhulporganisaties, professionals en gemeenten, en starten groepsinterviews met jongeren in de jeugdhulp. Het doel hiervan is inzicht te krijgen in de ontwikkelingen in de praktijk.
 
Lees meer
 
 
Kennisnet Jeugd
Hoera, een briljante mislukking
Blog: We schamen ons voor mislukkingen en delen ze dus ook niet met anderen, schrijft Wim Gorissen. Jammer, vindt hij, want we kunnen veel leren van mislukkingen.
 
Pas verschenen
Zo zorg je dat kinderen veilig opgroeien
Vragen in deze brochure helpen professionals in wijkteams om erachter te komen wat ze al goed doen en wat beter kan bij het signaleren en bespreken van kindermishandeling in een gezin.
Kwetsbare kinderen
Verslag van het symposium van de Academische Werkplaats Jeugd Twente over kwetsbare kinderen voor gemeenten, beroepskrachten en onderzoekers uit de regio. De brochure biedt ook veel achtergrondinformatie.
Hechtingsgerichte gezinstherapie
Auteur Daniel Hughes biedt in dit boek een handleiding voor het gebruik van hechtingstherapie in gezinnen. In het boek staan ook casusbeschrijvingen, karakterschetsen en voorbeelddialogen.
 
Agenda
8
mei
Themamiddag: werken met vrijwilligers in de jeugdbescherming
Themamiddag over het inzetten van vrijwilligers in de jeugdbescherming
8
mei
Landelijke Actieweek Thuiszitters
Landelijke actieweek om aandacht te vragen voor het aantal thuiszitters
11
mei
Samen leren, samen zorgen
Samenwerking primair onderwijs en jeugdhulp
11
mei
Webinar 'Onderwijs-zorgarrangementen: maatwerk bij (dreigende) thuiszitters'
Hoe kun je onderwijs-zorgarrangementen het beste organiseren en waar moet je dan op letten?
11
mei
Systemisch werken met complexe psychiatrische gezinsproblematiek
Studiedag voor hulpverleners, behandelaars en begeleiders
11
mei
Dag van het Sociaal Domein
Samenwerken aan een nieuwe sociale infrastructuur
12
mei
Pay it Forward
Netwerkdag European Youth Week
15
mei
Gemeenten aan zet bij jong ouderschap
Voor beleid en bestuur van gemeenten
15
mei
Learn and share: aanpak kwetsbare jongeren
Medewerkers van gemeentelijke beleidsafdelingen en diensten in duo's
16
mei
Genderaspecten in het spel van kinderen
Speelforum over ontwikkeling van kinderen
18
mei
Schoolmaatschappelijk werk: sterk in preventie
Over preventie van leer-, opvoed- en opgroeiproblemen.
18
mei
Sturen op integraal werken
Congres over integraal werken, voor beleidsambtenaren en bestuurders.
18
mei
Taalontwikkelingsstoornis bij kinderen
Congres over herkenning en behandeling van een taalontwikkelingstoornis
19
mei
Afstemmen op broze gehechtheid bij cliënten met een verstandelijke beperking
Kinderen met een verstandelijke beperking en hechtingsproblemen
22
mei
De wereld van het kind
Integratie van alle opvoedmilieus voor de totale ontwikkeling
29
mei
Kwetsbare statushouders 16-27
Expertmeeting voor managers en beleidsmedewerkers van gemeenten en andere organisaties
 
Heeft u nieuws of wilt u reageren?
Stuur een bericht naar jeugdnieuws@nji.nl.
U kunt zich hier afmelden voor deze nieuwsbrief. U kunt uw gegevens hier wijzigen. Bent u nog geen abonnee, dan kunt u zich hier aanmelden.
Nederlands Jeugdinstituut
Postbus 19221
3501 DE Utrecht
(030) 230 63 44
www.nji.nl
Volg het NJi
t f rss in