Nieuws over hulp loverboy-slachtoffers, verplichte therapieën en Jeugdinspectie

Online lezen  |  Afmelden
Nieuwsbrief Jeugd
17 augustus 2017, nummer 24
Nieuws over de jeugdsector
Druten spreekt zorg uit over taken huiselijk geweld
14-8-2017
Wethouder Sjef van Elk van de gemeente Druten maakt zich zorgen over de middelzware taken die eerder onder Veilig Thuis vielen. Volgens hem beschikken zijn ambtenaren van het Sociaal Team niet over de deskundigheid om deze kwesties van huiselijk geweld te behandelen. Dat meldt de Gelderlander.
Melders van klachten verwachten meer van inspectie
10-8-2017
Mensen die een melding doen bij de Inspectie Jeugdzorg weten niet wat daarmee gebeurt en wat de melding uiteindelijk oplevert. De verwachtingen van de melders komen niet overeen met de taken van de inspectie. Dat blijkt uit onderzoek van het NIVEL.
Onderzoek naar hulp loverboy-slachtoffers
9-8-2017
De Inspectie Jeugdzorg begint een onderzoek naar zorgaanbieders die hulp bieden aan slachtoffers van loverboys en mensenhandel. Het onderzoek richt zich op de kwaliteit van de gespecialiseerde jeugdhulp.
Tiel start onderzoek naar fraude jeugdhulp en Wmo
8-8-2017
De gemeente Tiel start per direct een onderzoek naar mogelijke fraude met geld van de Jeugdwet en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dit meldt de Gelderlander.
Interventie Druk in de klas is effectief
7-8-2017
De interventie Druk in de klas is door de Erkenningscommissie Interventies beoordeeld als effectief volgens eerste aanwijzingen.
Basic Trustmethode erkend als goed onderbouwd
7-8-2017
De Basic Trustmethode voor kinderen met hechtingsproblemen is door de Erkenningscommissie Interventies herbeoordeeld en erkend als goed onderbouwd.
'Gemeenten blijven worstelen met jeugdhulp'
3-8-2017
Veel gemeenten hebben sinds de transformatie de zorg voor kinderen en jongeren nog altijd niet goed voor elkaar. De wachtlijsten voor jeugdhulp lopen op en integrale hulp komt maar moeizaam tot stand. Dat concludeert het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) op basis van eigen onderzoek.
'Jongeren wachten lang op verplichte therapie'
1-8-2017
Jongeren die van de jeugdrechter verplicht therapie moeten volgen, moeten vaak lang wachten voor ze geholpen worden. Oorzaken zijn de lange wachtlijsten en gemeenten zijn niet altijd duidelijk over het aanbod van forensische jeugdhulp. Dat meldt de Volkskrant op 1 augustus.
Voorlopig geen nieuwe cliënten bij 't Polböske
1-8-2017
Zorgboerderij 't Polböske in Enschede mag geen nieuwe cliënten aannemen totdat alle tekortkomingen zijn weggenomen. Dat meldt de Inspectie Jeugdzorg 25 juli in vervolg op het besluit op de overplaatsing van cliënten naar andere zorgaanbieders.
Braingame Brian is een goed onderbouwde interventie
31-7-2017
De gecomputeriseerde cognitieve training Braingame Brian is door de Erkenningscommissie Interventies erkend als goed onderbouwd. Deze speltraining is voor kinderen van 8 tot 12 jaar met ADHD en executieve functieproblemen.
Inspecties blijven bezorgd over Melius Zorg
27-7-2017
Melius Zorg in Den Haag heeft de veiligheid van moeders en hun kinderen verbeterd. Toch hebben de Inspectie Jeugdzorg en de Inspectie voor de Gezondheidszorg nog zorgen over een verbetertraject waar ze om hebben gevraagd.
Nieuwsbrief Jeugd in de zomer
Tijdens de zomerperiode verschijnt de Nieuwsbrief Jeugd om de drie weken. Het volgende nummer ontvangt u op 7 september.
 
Nieuws van het NJi
Spreker Mulock Houwer-lezing bekend
Oud NJi-bestuurder Kees Bakker verzorgt dit jaar de zevende Mulock Houwer-lezing. Op basis van historisch materiaal, cijfers, actuele ontwikkelingen en bijna 50 jaar ervaring in de jeugd- en kennispraktijk reflecteert Bakker in zijn lezing de vermaatschappelijking van de jeugdhulp. De lezing vindt plaats op donderdagmiddag 16 november in Leiden.
Samen1Plan
Samen1Plan: efficiënt samenwerken
Samen1Plan is een online hulpverleningsplan voor zorgtrajecten waarbij meerdere hulpverleners, familieleden en vrienden betrokken zijn. Cliënten en hulpverleners maken en delen online hun plan. Hiermee wordt de hulp effectiever.
Reflectief werken in de wijk
Professionals binnen het wijkteam hebben voldoende toerusting en ondersteuning nodig om de veiligheid van een kind te waarborgen binnen een gezin. Het Nederlands Jeugdinstituut helpt hierbij met een set tools voor werken in de wijk. Zo kom je erachter wat goed gaat binnen het team en welke aspecten nog aandacht vragen.
Participatie & zelfredzaamheid
14 september is de bijeenkomst 'Participatie en zelfredzaamheid; hoe wordt dat gemeten?' voor professionals die actief zijn in de jeugdmonitoring.
Aad Francissen (Arcon) spreekt over de Menselijke Maat: een resultaatinstrument dat verbondenheid, eigen kracht en autonomie meet. Lianne Lekkerkerker (NJi) vertelt over de zelfredzaamheidsschaal voor jeugdigen.
 
Kennisnet Jeugd
Aan schaarste geen gebrek!
Blog: Schaarste bepaalt het gedrag en leidt tot tunnelvisie en verkeerde beslissingen, zo stelt Nic Drion in zijn blog.
Verantwoordelijkheid als bijnaam
Blog: Ga uit de vergaderstand, neem de tijd en verplaats je in elkaars perspectief om te komen tot verrassende inzichten en hernieuwde energie. Herma Ooms vertelt hoe je dat doet.
Cliëntondersteuning? Nog nooit van gehoord
Blog: Sophie Pennington de Jongh vertelt in haar blog over het belang van onafhankelijke cliëntondersteuning en hoe gemeenten dit het beste kunnen regelen.
Zomeractiviteiten voor arm kind?
Peiling: Kinderen die opgroeien in armoede kunnen vaak niet op zomervakantie. Zijn er in uw gemeente genoeg gratis activiteiten voor hen?
 
Pas verschenen
Handboek EMDR bij kinderen en jongeren
Dit handboek over de toepassing van EMDR bij kinderen en jongeren beschrijft de achtergronden van de therapie, het wetenschappelijk onderzoek en de uitvoering met veel voorbeelden uit de klinische praktijk.
Inclusie door interprofessionele samenwerking
Uit het eindrapport van de resultaten van de proeftuinen van PACT blijkt dat samenwerking tussen de medewerkers van kinderopvang, basisonderwijs en jeugdhulp verbeterde. De toename in competenties en interprofessionele samenwerking leidt tot betere inclusie van alle kinderen, en dus tot minder doorverwijzingen naar speciaal onderwijs of jeugdhulp.
Toolkit Samenwerking opvoedondersteuning
Kennisplatform Integratie & Samenleving ontwikkelde een toolkit die organisaties kunnen gebruiken om de samenwerking tussen formele en informele opvoedondersteuners te verbinden en te versterken. De toolkit bestaat uit een PowerPoint, een handreiking voor de bijeenkomstleider en hand-outs voor de deelnemers en drie brochures: voor de formele werkers, de informele werkers en de gemeente.
Handreiking kindhuwelijken en informele huwelijken
Informatie en hoe te handelen als je als professional te maken krijgt met slachtoffers van kindhuwelijken, problematische informele huwelijken, huwelijksdwang en huwelijkse gevangenschap.
 
Agenda
Summerschool
Diverse lessen voor professionals in wijkteams
Effectief Jongerenwerk - Winst voor de gemeente
Landelijke bijeenkomst over effectief jongerenwerk
Participatie en zelfredzaamheid; hoe wordt dat gemeten?
Bijeenkomst voor professionals die zich actief met jeugdmonitoring bezighouden
Dag van de Jeugdprofessional
Praten over je beroep, registratie en tuchtrecht
De jeugdbescherming van morgen
Hét symposium voor iedereen die het beschermen van kinderen tot hun verantwoordelijkheid rekent
Trauma bij kinderen
Congres over het ondersteunen van kinderen met een trauma
(Preventief) werken aan een kindgerichte jeugdhulp
Hoe het kind centraal staat in de jeugdhulp en het onderwijs in Zweden
Cultuursensitief werken en communiceren
Cultuursensitief werken in jeugdhulp en jeugdgezondheidszorg
Praktische hulpverlening aan KOPP/KVO-kinderen en hun ouders
Over invloed van problemen van ouders op opvoeding
Hoogbegaafdheid
Jaarlijks congres over hoogbegaafdheid
Focus en flow in de klas
Congres over focus, flow en creativiteit in het onderwijs
15e ISPCAN
Internationale conferentie over kindermishandeling en huislijk geweld
De belofte van de jeugd
Over pedagogiek in de 21e eeuw
Week van de Opvoeding
De hele week in het teken van opvoeden en ouderschap
Inzicht in jeugdrecht
Rechten, plichten, maatregelen en straffen
Autisme in het mbo
Begeleiding van mbo-studenten met autisme
 
Heeft u nieuws of wilt u reageren?
Stuur een bericht naar jeugdnieuws@nji.nl.
U kunt zich hier afmelden voor deze nieuwsbrief. U kunt uw gegevens hier wijzigen. Bent u nog geen abonnee, dan kunt u zich hier aanmelden.
Nederlands Jeugdinstituut
Postbus 19221
3501 DE Utrecht
(030) 230 63 44
www.nji.nl
Volg het NJi
t f rss in