Nieuws over kwetsbare jeugd, geldgebrek, werkdruk en meer

Online lezen  |  Afmelden
Nieuwsbrief Jeugd
21 september 2017, nummer 27
 
Nieuws over de jeugdsector
G32 en Jeugdzorg Nederland: Begroting stelt teleur
21-9-2017
De G32, vertegenwoordiger van 38 steden, en Jeugdzorg Nederland zijn teleurgesteld in de begroting van VWS voor 2018. Ze hadden gehoopt om extra geld voor de transformatie van de zorg, zeggen woordvoerders van de organisatie in Binnenlands Bestuur.
'Stel kwetsbare jongere centraal in aanpak'
20-9-2017
Jongeren tussen 16 en 27 jaar in een kwetsbare positie hebben in hun gemeente een sluitend netwerk nodig voor zorg en ondersteuning. Ook moeten zij meer centraal staan en een actieve inbreng hebben in hun eigen toekomst, om tot een effectieve aanpak te komen. Dat is de conclusie van een meerjarig, kwalitatief onderzoek van Toezicht Sociaal Domein (TSD).
VNG wil bijdrage Rijk voor Transformatiefonds
20-9-2017
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil dat het nieuwe kabinet geld vrijmaakt voor een Transformatiefonds voor het sociaal domein. Dat schrijft de VNG in een brief aan informateur Gerrit Zalm.
TSD lanceert website voor regisseurs sociaal domein
20-9-2017
Regisseurs, gemeenten en instellingen die verantwoordelijk zijn voor de regie van zorg en ondersteuning aan kwetsbare gezinnen kunnen voortaan terecht op de website Regiesociaaldomein. De website is tijdens het symposium 'De jeugdbescherming van morgen' op 18 september gelanceerd door Toezicht Sociaal Domein (TSD).
Inspecties fuseren per 1 oktober in Inspectie IGJ
19-9-2017
De Inspectie Jeugdzorg en de Inspectie voor de Gezondheidszorg gaan fuseren. Op 1 oktober heet de nieuwe organisatie Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
Budget jeugdzorg bij veel gemeenten op
19-9-2017
De helft van de gemeenten is voor dit jaar al door hun jeugdzorgbudget heen. Dit terwijl de vraag toeneemt van kinderen die zorg nodig hebben. Dat blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur en de NOS onder 228 gemeenten.
Beleid over aantal zorgaanbieders verschilt per regio
19-9-2017
De ene regio beperkt het aantal zorgaanbieders, de ander breidt het juist uit. Regio's verschillen in aanpak wat betreft het aantal contracten met organisaties in de jeugdhulp. Dat meldde Binnenlands Bestuur op 17 september.
20 procent van personeel opvang ervaart werkdruk
18-9-2017
20 procent van de pedagogisch medewerkers van de dagopvang, de buitenschoolse opvang en de peuterspeelzaal heeft last van een hoge werkdruk. 36 procent ervaart een lage werkdruk. Dat blijkt uit een arbeidsmarktonderzoek in opdracht van het Overleg Arbeidsvoorwaarden Kinderopvang (OAK) en FCB.
Gemeenteraad heeft weinig grip op jeugdhulp
15-9-2017
Ruim de helft van gemeenteraadsleden zegt te weinig grip te hebben op de jeugdzorg. Ze vinden het daardoor lastig hun gemeentebestuur goed te controleren. Dat blijkt uit een enquête van bureau Citisens/ Necker van Naem onder 937 raadsleden in opdracht van Binnenlands Bestuur en de NOS.
Informele mentor alternatief voor uithuisplaatsing
14-9-2017
Een informele mentor biedt een alternatief voor uithuisplaatsing. Dat blijk uit onderzoek dat 12 september is gepubliceerd in het British Journal of Social Work.
 
Nieuws van het NJi
Samen werken aan jeugdbescherming
De ambitie van de nieuwe jeugdbescherming is dat zoveel mogelijk kinderen veilig opgroeien met zo min mogelijk dwang. Dat vraagt om een beweging waarin professionals, organisaties, ouders, kinderen en gemeenten samen optrekken. Dat benadrukte NJi-bestuurder Ans van de Maat bij het uitreiken van het SWING-rapport Samen werken aan jeugdbescherming.
Kenniskaart onderwijs en jeugdhulp
Voor een sterk jeugd- en onderwijsbeleid is samenwerking essentieel. De organisatie van die samenwerking verschilt per gemeente en samenwerkingsverband. De kenniskaart Kwaliteit verbinding onderwijs en jeugdhulp biedt inspiratie, tips en handvatten.
Alle leerlingen binnenboord
Wat is de impact van passend onderwijs op de schoolse en bovenschoolse voorzieningen? Daarover gaat het magazine Alle leerlingen binnenboord.
Monitor Aansluiting Onderwijs Jeugdhulp
Bijna 60 procent van de gemeenten en samenwerkingsverbanden passend onderwijs is verbonden aan de Monitor Aansluiting Onderwijs. Meedoen kan op verschillende manieren: van gebruik van cijfers tot afname van vragenlijsten in uw regio.
 
Kennisnet Jeugd
Naar een reëel perspectief in onderwijs-zorgarrangementen
Blog: Paul Nota formuleert vier essentiële elementen die het voor iedereen makkelijker maken tot goede onderwijs-zorgarrangementen te komen.
Minister voor Jeugd en Gezin?
Poll: Vindt u dat er weer een minister voor Jeugd en Gezin moet komen?
 
Pas verschenen
Ouderschapstheorie van Alice van der Pas
De eind juli overleden Alice van der Pas ontwikkelde de ouderschapstheorie. Deze publicatie vat haar theorie samen en biedt handvatten aan professionals om ouders te ondersteunen.
Kinderen op de eerste plaats
Dit boek is gebaseerd op bewezen werkzame opvoedstrategieën bij scheiding en biedt praktische adviezen op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten en van verhalen van ouders.
Kinderen, gevlucht en alleen
Dit boek geeft jeugdhulpverleners en anderen die betrokken zijn bij de opvang en begeleiding van alleenstaande gevluchte kinderen handvatten om hen adequaat te begeleiden, te onderwijzen en te helpen.
De ik-fabriek
Via opdrachten, oefeningen, verhaaltjes, spelletjes en tips leren kinderen van 8 tot 12 jaar met hun ouders, leerkrachten, kindercoaches en -therapeuten over de samenhang tussen lijf en hersenen. Het doel is dat ze 'ik-kracht' ontwikkelen, oftewel zelfvertrouwen.
 
Agenda
29
sep
Shared Decision Making
Middag over gedeelde besluitvorming met casus
1
okt
15e ISPCAN
Internationale conferentie over kindermishandeling en huislijk geweld
2
okt
De belofte van de jeugd
Over pedagogiek in de 21e eeuw
2
okt
Week van de Opvoeding
De hele week in het teken van opvoeden en ouderschap
5
okt
Autisme in het mbo
Begeleiding van mbo-studenten met autisme
5
okt
Inzicht in jeugdrecht
Rechten, plichten, maatregelen en straffen
5
okt
Hechten met hindernissen
Jaarlijks congres over hechtingsproblematiek
5
okt
Tweedaagse passend onderwijs 'Samen leren leven'
Tweedaagse conferentie passend onderwijs.
5
okt
Werken aan werkrelaties
Waarde en waan van alliantie tussen cliënten en jeugdhulpverleners
6
okt
Vaderschapssymposium 2017
Rechtspositie van de uitwonende ouder na scheiding
10
okt
ReflectieLab
Leren reflecteren zodat je jezelf continu kunt blijven ontwikkelen
14
okt
Tijd nemen voor leren van incidenten
Engeland en Nederland vergeleken
26
okt
Effectief werken bij conflictscheidingen
Analyse van en interventie bij conflictscheidingen
27
okt
Inspiratie-estafette
Kennismaking met inspirerende voorbeelden
3
nov
Wijkteams en het borgen van veiligheid van kinderen
Reflecteren en uitwisselen
6
nov
Voor de Jeugd Dag
Versterken van de leefwereld van jeugd en gezin
13
nov
Samen spelen is samen leven
13e Kinderwerkersdag voor sociaal werk met kinderen
 
Heeft u nieuws of wilt u reageren?
Stuur een bericht naar jeugdnieuws@nji.nl.
U kunt zich hier afmelden voor deze nieuwsbrief. U kunt uw gegevens hier wijzigen
Nederlands Jeugdinstituut
Postbus 19221
3501 DE Utrecht
(030) 230 63 44
www.nji.nl
Volg het NJi
t f rss in