Nieuws over kindermishandeling, jeugdstrafrecht, passend onderwijs en vve

Online lezen  |  Afmelden
Nieuwsbrief Jeugd
18 januari 2018, nummer 2
 
Nieuws uit de jeugdsector
Bescherming minderjarige verdachte niet optimaal
18-1-2018
De bescherming van minderjarige verdachten tegen onrechtmatige en willekeurige toepassing van voorlopige hechtenis is in Nederland niet optimaal gewaarborgd. Dat is een van de conclusies uit onderzoek waarop Yannick van den Brinck op 25 januari promoveert aan de Universiteit Leiden.
Vermogende Amsterdammers in actie voor vve
17-1-2018
Vermogende Amsterdammers willen gezinnen steunen bij het betalen van voorschoolse educatie (vve), die sinds 1 januari niet meer gratis is. Ondernemer Duncan Stutterheim is de initiator van het burgerinitiatief.
Slob: Meer transparantie in budget passend onderwijs
17-1-2018
De financiële reserves van samenwerkingsverbanden hoeven niet aan banden te worden gelegd. Wel moet de verantwoording en transparantie hierover verbeteren. Dat schrijft onderwijsminister Arie Slob aan de Tweede Kamer naar aanleiding van vragen van Kamerlid Lisa Westerveld (GroenLinks).
Hulp te weinig integraal in zaak overleden baby
17-1-2018
In de hulp aan een gezin in Zeeland was te weinig regie en werd onvoldoende integraal gewerkt. Dat stellen de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de Inspectie Justitie en Veiligheid na het overlijden van het jongste kind, vermoedelijk na kindermishandeling.
'Pesten wordt beloond met populariteit'
16-1-2018
Pesten wordt op de middelbare school meer beloond met populariteit dan op de basisschool. Dat blijkt uit onderzoek van gedragswetenschapper Loes Pouwels, die op 18 januari promoveert aan de Radboud Universiteit.
Uitleg helpt vijandige interpretatie te verminderen
16-1-2018
Sommige kinderen van ongeveer 4 tot 8 jaar zijn geneigd sociale situaties vijandig te interpreteren. De negatieve interpretatie vermindert als een ouder het kind leert lastige sociale interacties te begrijpen. Dit concludeert Anouk van Dijk uit haar promotieonderzoek, waarop zij op 19 januari promoveert aan de Universiteit Utrecht.
'Verbeterpunten JJI Keerpunt voldoende aangepakt'
16-1-2018
Justitiële jeugdinrichting Het Keerpunt heeft de in oktober 2017 geconstateerde verbeterpunten voldoende opgepakt. Dit blijkt uit de beoordeling van het verbeterplan door Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Inspectie Justitie en Veiligheid.
 
Uitdaging voor wijkteams
Oproep
Met de 'challenge' Groeikracht voor wijkteams roept Movisie professionals op om in de week van 22 januari dagelijks te werken aan hun professionele groei.
 
Lees meer
 
 
 
Nieuws van het NJi
Onderzoek werkzame factoren Alert4you
Het ZonMw-programma Kwaliteit Kinderopvang heeft subsidie toegekend voor onderzoek naar Alert4you. Het onderzoek focust op de werkzame factoren van coaching op de groep, waarbij een coach uit de jeugdhulp op gelijkwaardig niveau samenwerkt met pedagogisch medewerkers. Het Kohnstamm Instituut voert het onderzoek uit in samenwerking met onder andere het NJi.
 
Erkende interventies
Aggression Replacement Training
Effectief volgens goede aanwijzingen
Een cognitieve gedragstherapeutische interventie die deelnemers leert te reageren met prosociaal in plaats van agressief gedrag in situaties waarin ze boos worden. In groepsverband komen boosheidcontroletechnieken, sociale vaardigheden en het veranderen van gewelddadige denkstijlen aan bod.
Ouderschap met liefde en grenzen
Effectief volgens eerste aanwijzingen
Een behandelprogramma gericht op herstel van de verstoorde relaties in een gezin met een kind tussen 12 en 18 jaar met gedragsproblemen en mogelijk crimineel gedrag. Het doel is de relaties in het gezin en de opvoedcompetenties van de ouders te verbeteren, om de gedragsproblemen te verminderen.
Kortdurende Video-Hometraining
Goed onderbouwd
Een preventieve methodiek voor ouders met kinderen tot 4 jaar die spanning ervaren in de opvoeding. Het doel is dat ouders de behoeftes van hun kind begrijpen en in staat zijn om sensitief en responsief te reageren.
VertrekTraining
Goed onderbouwd
Een training voor jongeren vanaf 16 jaar die onvoldoende in staat zijn zelfstandig te functioneren na residentiële hulp of pleegzorg en niet kunnen terugvallen op een stabiele gezinssituatie of sociaal netwerk. Het doel is zelfstandige deelname aan de samenleving te bevorderen.
Zorgen voor getraumatiseerde kinderen
Goed onderbouwd
Een training voor opvoeders van kinderen met een trauma. Opvoeders leren technieken en vaardigheden om het gedrag en disfunctionele opvattingen van het kind te veranderen en leren manieren om de opvoedingsstress te verminderen.
De onafhankelijke Erkenningscommissie Interventies erkent interventies op vier niveaus: goed onderbouwd of effectief volgens eerste, goede of sterke aanwijzingen. Erkende interventies worden opgenomen in de databank Effectieve Jeugdinterventies van het Nederlands Jeugdinstituut.
 
Kennisnet Jeugd
Jeugdbescherming is wél hulpverlening
Blog: Harry van den Bosch wil de misvatting dat de jeugdbeschermer geen hulp mag verlenen de wereld uit helpen.
 
Pas verschenen
Academische Werkplaats Kindermishandeling
De Academische Werkplaats aanpak Kindermishandeling (AWK) geeft in deze publicatie een samenvatting van de uitkomsten van haar wetenschappelijk onderzoek. De publicatie geeft adviezen voor professionals die werken met kinderen en gezinnen die te maken hebben met de gevolgen van kindermishandeling, vooral in de jeugdhulp en jeugd-ggz.
Sectorrapport Kinderopvang 2017
In het Sectorrapport Kinderopvang 2017 schetst het Waarborgfonds Kinderopvang een beeld van financiële ontwikkeling van de kinderopvangsector.
Hechtingsgerichte gezinstherapie werkboek
In dit boek komen kernvaardigheden en behandeltechnieken aan de orde voor de toepassing van hechtingsgerichte gezinstherapie in de klinische praktijk.
Children in a Digital World
In dit Engelstalige rapport geeft UNICEF een overzicht van hoe digitale technologie het leven van kinderen beïnvloedt. Die technologie biedt kansen en bedreigingen. Overheden en bedrijven moeten zorgen dat kinderen gelijke kansen krijgen en beschermd zijn tegen gevaren, aldus UNICEF.
 
Agenda
30
jan
Trauma en systeemtherapie
Kinderen en adolescenten in de verdrukking
31
jan
Slaapproblemen en -stoornissen bij jongeren
Herkennen van slaapproblemen en -stoornissen
5
feb
Week van de Implementatie
Leer van verandering in de Week van de Implementatie.
8
feb
Opvoedingsondersteuning en ouderschap
Congres over opvoedingsondersteuning en ouderschap
9
feb
Ethiek in de jeugdzorg
Leren omgaan met ethische dilemma's
16
feb
Bewuster communiceren
Communicatie die beter aansluit bij gezinnen
6
mrt
Masterclass Juridische vraagstukken in het sociaal domein
Advies, handvatten en casuïstiek uit de praktijk
22
mrt
Multiprobleemgezinnen
Werken met multiprobleemgezinnen
28
mrt
Traumabehandeling met Sensorimotor Psychotherapy
Met speciale aandacht voor kinderen en jongeren
29
mrt
Overgewicht, eetbuien, emotie-eten en obesitas bij kinderen
Vroegtijdige diagnostiek een aanpak overgewicht
12
apr
Verborgen Aanwezig
Mishandeling, misbruik, TOS en pesten
12
apr
Angst bij kinderen en jongvolwassenen
Congres over onzekerheid, faalangst en piekeren
13
apr
Familieparticipatie voor mensen met een verstandelijke beperking
Familie optimaal bij de zorg betrekken
24
mei
Jeugd in Onderzoek 2018: 'Werken met het beste bewijs'
Congres over weten, leren en doen wat werkt
 
Nieuwsbrief Jeugd ook in uw postbus?
Heeft een collega deze nieuwsbrief doorgestuurd? Schrijf u in voor de Nieuwsbrief Jeugd of een andere nieuwsbrief van het Nederlands Jeugdinstituut.
 
Inschrijven voor Nieuwsbrief Jeugd
 
 
 
Heeft u nieuws of wilt u reageren?
Stuur een bericht naar jeugdnieuws@nji.nl.
U kunt zich hier afmelden voor deze nieuwsbrief. U kunt uw gegevens hier wijzigen
Nederlands Jeugdinstituut
Postbus 19221
3501 DE Utrecht
(030) 230 63 44
www.nji.nl
Volg het NJi
t f rss in