Lees deze nieuwsbrief online  |  afmelden  
Week van de Opvoeding
 
Week van de
opvoeding 2018
Thema 2018
 
Dit jaar is de Week van de Opvoeding van maandag 1 tot en met zondag 7 oktober. Het staat vast al in je agenda. In de vorige nieuwsbrief vroegen we jullie je favoriete thema te kiezen. Met 48% van de stemmen is de winnaar van 2018:

Opvoeden is samenspel


Wist je dat in België voor hetzelfde thema is gekozen? Daar is de Week dit jaar in mei.
 
Het Opvoedkwaliteitenspel
Ze won vorig jaar nét niet de felbegeerde Bert Prinsenprijs voor aanstormend pedagogisch talent. Maar Ingrid Diepstraten ontwikkelde met het Opvoedkwaliteitenspel een uitstekende oplossingsgerichte methode, waarmee ouders bewust worden van hun kwaliteiten. En het past goed bij het thema van 2018. Het spel kan op verschillende manieren worden ingezet tijdens gesprekken tussen ouder(s) en professional en helpt ouders hun opvoedkwaliteiten verder te ontwikkelen.

> Het opvoedkwaliteitenspel
Hoe mediawijs ben jij?
 
Kinderen kunnen veel leren van media, maar het is belangrijk dat je ze goed begeleidt bij mediagebruik. Zo blijft de tijdsbesteding aan media voldoende in balans met andere activiteiten. Ook voorkom je dat kinderen dingen tegenkomen waar zij nog niet aan toe zijn.

Van 6 t/m 13 april 2018 zijn de Media Ukkie Dagen. Dit jaar staan deze in het teken van mediawijsheid. Hoe mediawijs zijn jij en je collega’s eigenlijk? Doe mee aan de quiz! Dit kan eenvoudig op een laptop, tablet of je mobiele telefoon en het duurt  5 tot 10 minuten.

> Doe mee met de quiz
 
Aan de slag
Wil je dit jaar een activiteit organiseren, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? De organisatie van de Vlaamse Week van de Opvoeding helpt je op weg. Aan de hand van 5 vragen kom je tot een geslaagde activiteit. Als je nu begint, heb je nog voldoende tijd om iets moois te organiseren.

> Aan de slag
Naar buiten
De lente is begonnen, het blijft steeds langer licht en het wordt warmer. Tijd om buiten te spelen! Zonlicht, buitenlucht en beweging zijn heel belangrijk voor de gezondheid en het welzijn van kinderen. Hoe kun je kinderen motiveren om regelmatig buiten te spelen?
  • Ga mee naar buiten. Kinderen leren veel van volwassenen. En is het voor volwassen niet ook leuk om af en toe weer kind te zijn?
  • Met een bal gooien, rennen, lawaai maken: buiten mag wat binnen niet mag. Als je dit benadrukt, wordt buitenspelen opeens heel aantrekkelijk.
  • Regent het toch? Trek dan een regenjas en regenlaarzen aan. Stampen in de plassen en het ervaren van regen is voor kinderen ontzettend leuk!
Veel buitenspeelplezier!
Vragen of suggesties?
Mail deze naar: weekvandeopvoeding@nji.nl.
www.weekvandeopvoeding.nl
Facebook   Twitter