Nieuws over Zorg voor de Jeugd, Jaarbeeld TSD, JeugdzorgPlus en meer

Online lezen  |  Afmelden
Nieuwsbrief Jeugd
19 april 2018, nummer 13
 
Nieuws uit de jeugdsector
Jeugdprogramma vraagt om actie jeugdhulpregio's
18-4-2018
De 42 jeugdhulpregio's moeten in 2018 een driejarig transformatieplan opstellen waarin staat hoe ze de komende jaren de jeugdhulp, de jeugdbescherming en de jeugdreclassering gaan verbeteren. Ze krijgen daarbij hulp van een ondersteuningsteam, schrijven de ministers van VWS en Rechtsbescherming in het programma Zorg voor de Jeugd.
'Meer steun op weg naar zelfredzaamheid'
18-4-2018
Elk pleegkind krijgt het recht om tot minimaal het 21e jaar in een pleeggezin te wonen. Jongeren die jeugdhulp krijgen worden  aan de hand van een integraal toekomstplan voorbereid op zelfstandigheid. Dat zijn twee maatregelen in het programma Zorg voor de Jeugd van de ministeries van VWS en voor Rechtsbescherming.
'Jeugdbeschermingsketen wordt korter'
18-4-2018
Kinderen die worden bedreigd in hun ontwikkeling moeten eerder en beter worden beschermd. Daarom moet de jeugdbeschermingsketen korter worden, staat in het programma Zorg voor de Jeugd van de ministeries van VWS en Rechtsbescherming.
Cliënt belangrijke partner in Zorg voor de Jeugd
18-4-2018
De landelijke cliëntenorganisaties worden een belangrijke partner voor de uitvoering van het programma Zorg voor de Jeugd. Cliënten zullen bijvoorbeeld deel uitmaken van de stuurgroep die gaat toezien op de uitvoering van het jeugdhulpbeleid voor de komende jaren.
TSD: Wijkteams werken nog onvoldoende samen
17-4-2018
De transformatie laat nog op zich wachten. Vooral wijkteams werken onvoldoende samen. Dat stelt het Toezicht Sociaal Domein (TSD) in zijn Jaarbeeld 2017.
Geen gedwongen afzondering meer bij JeugdzorgPlus
16-4-2018
De JeugdzorgPlus-instellingen willen het aantal jongeren in JeugdzorgPlus verminderen en op termijn stoppen met jongeren gedwongen afzonderen. Dat maakte branchevereniging Jeugdzorg Nederland op 13 april bekend.
'Jongeren te lang in gesloten instelling'
16-4-2018
De Vereniging van Nederlandse Jeugdrechtadvocaten (VNJA) vindt dat er snel een oplossing moet komen voor jongeren die volgens advocaten onnodig lang in een gesloten instelling verblijven. In een brandbrief aan minister Hugo de Jonge van VWS roept de VNJA op tot actie.
Negatieve levensgebeurtenis risico voor overgewicht
16-4-2018
Negatieve levensgebeurtenissen in de kindertijd kunnen op jongvolwassen leeftijd overgewicht veroorzaken. Dit concludeert epidemioloog Leonie Elsenburg in haar proefschrift, waarop zij op 16 april promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen.
 
Nieuws van het NJI
Het Kwaliteitskompas in de praktijk
Hoe kan een gemeente alle onderdelen van het stelsel versterken, van de pedagogische basisvoorzieningen tot speciale scholen? Met behulp van het Kwaliteitskompas ondersteunen het Nederlands Jeugdinstituut, Movisie en Vilans gemeenten om te sturen op kwaliteit en resultaat.
Inspiratie initiatieven vluchtelingen
Vluchtelingenkinderen hebben veel meegemaakt. 'Inspirerende initiatieven voor vluchtelingenkinderen' biedt vijftien succesvolle initiatieven om gevluchte kinderen en hun gezinnen te verwelkomen en ondersteunen. Een inspiratiebron voor mensen die zich voor hen willen inzetten.
Lezingencyclus Opvoeden en Opgroeien
Op 28 mei organiseren wij de tweede bijeenkomst In het kader van de lezingencyclus 'Opvoeden en opgroeien tussen wetenschap en praktijk', met als thema: 'Screening bij kinderen en jongeren, vanuit verschillende perspectieven'. In deze lezingen gaan we vanuit verschillende perspectieven in op het screenen van psychische problematiek van kinderen en jongeren.
Reactie NJi op actieprogramma
Met het Actieprogramma Zorg voor de Jeugd benadrukken de ministers de urgentie om te investeren in een betere zorg voor jeugd. Het is noodzakelijk dat veldpartijen en gemeenten zich scharen achter de urgentie en inhoud van het actieprogramma en in het belang van het kind samen de zorg voor jeugd verder ontwikkelen. Alleen samen kunnen we de zorg voor jeugd naar een hoger plan tillen.
 
Kennisnet Jeugd
De eerste dag
Ontheffing van het ouderlijk gezag macht betekent dat ouders hun kans hebben verspeeld om hun kind op te voeden. Is dat terecht?, vraag Nic Drion. Heeft dan niet ook de hulpverlening gefaald?
 
Pas verschenen
Specialisaties in Landelijke Specialistische Voorzieningen
In de toekomst zal waarschijnlijk slechts een klein aantal jongeren geplaatst worden in een landelijke specialistische voorziening, blijkt uit dit literatuuronderzoek. Het zou goed zijn als die voorzieningen beschikken over voldoende expertise om alle jongeren een passende behandeling te bieden.
ToolKID Parkstad
Het overlijden van een kind was voor de gemeente Heerlen aanleiding om de informatie-uitwisseling tussen het volwassenen- en het jeugddomein te verbeteren. De samenwerkingsafspraken daarover zijn uitgewerkt in de ToolKid Parkstad.
Integrale kindcentra
Dit boek belicht verschillende aspecten van het integraal kindcentrum, zoals de ontwikkeling van kinderen, de arbeidsparticipatie van ouders en het integraal kindcentrum als professionele gemeenschap.
 
Agenda
17
mei
Psychiatrie en LVB: werken aan samenspel
Oer onder meer diagnostiek en behandeling
24
mei
Spraak- en taalproblemen
Signalering, diagnostiek en behandeling
24
mei
Jeugd in Onderzoek 2018: 'Werken met het beste bewijs'
Congres over weten, leren en doen wat werkt
28
mei
Inspiratiesessie Impact Collectieve Voorzieningen
Over meetbare effecten in het sociaal domein
28
mei
Screening bij kinderen en jongeren, vanuit verschillende perspectieven
Lezing over screening vanuit verschillend perspectief (praktijk, wetenschap en beleid)
29
mei
De jeugd van tegenwoordig
Over inzet van Acceptance en Commitment Therapie (ACT)
30
mei
Trauma bij kinderen
Signaleren van en ondersteunen bij trauma
30
mei
OplossingenLab: Zorg en onderwijs voor leerlingen, hoe te organiseren en te financieren?
Bijeenkomst over het organiseren en financieren van zorg en onderwijs
1
jun
Actualiteiten JGZ
Actuele ontwikkelingen in jeugdgezondheidszorg
6
jun
Eetproblemen bij jonge kinderen
Over oorzaken, gevolgen en handelingsperspectieven
7
jun
Traumasensitief werken
Congres over traumasensitief werken met kinderen
8
jun
Sexting & Grooming
Preventie en aanpak van sexting en grooming
11
jun
Kinderen, jongeren en seks
Over normaal en afwijkend gedrag
12
jun
Samenwerken in de wijk
Bijeenkomst over samenwerken in de wijk
12
jun
Kindzorg zonder Muren
Congres over het centraal stellen van kind en gezin
13
jun
Gedragsstoornissen bij jongeren
Theorie en praktische aanpak voor het onderwijs
 
Nieuwsbrief Jeugd ook in uw postbus?
Heeft een collega deze nieuwsbrief doorgestuurd? Schrijf u in voor de Nieuwsbrief Jeugd of een andere nieuwsbrief van het Nederlands Jeugdinstituut.
 
Inschrijven voor Nieuwsbrief Jeugd
 
 
 
Heeft u nieuws of wilt u reageren?
Stuur een bericht naar jeugdnieuws@nji.nl.
U kunt zich hier afmelden voor deze nieuwsbrief. U kunt uw gegevens hier wijzigen
Nederlands Jeugdinstituut
Postbus 19221
3501 DE Utrecht
(030) 230 63 44
www.nji.nl
Volg het NJi
t f rss in