Nieuws over transformatiebudgetten, kwetsbare kinderen, mantelzorgers en meer

Online lezen  |  Afmelden
Nieuwsbrief Jeugd
21 juni 2018, nummer 20
 
Nieuws uit de jeugdsector
Meer toezicht op steun voor jonge mantelzorger
21-6-2018
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd gaat de komende tijd extra aandacht besteden aan de toepassing van de kindcheck in de ggz. Dat schrijft minister Hugo de Jonge van VWS in zijn reactie op een rapport van de Kinderombudsman over jonge mantelzorgers.
Gemeenten Groningen willen compensatie tekorten
20-6-2018
Alle gemeenten in Groningen willen compensatie voor de tekorten op de jeugdhulp. Dat schrijven zij in een brandbrief  aan minister Hugo de Jonge van VWS.
'Hulp aan kwetsbare kinderen onvoldoende'
19-6-2018
De zorg aan kwetsbare kinderen in Nederland schiet nog vaak tekort. Dit blijkt uit het Jaarbericht Kinderrechten van Defence for Children en Unicef Nederland.
Regio's moeten plan maken voor transformatiebudget
15-6-2018
Jeugdzorgregio's moeten een meerjarig transformatieplan indienen om in aanmerking te komen voor budget uit het Transformatiefonds. Het ministerie van VWS heeft in 'Spelregels Transformatiefonds' beschreven aan welke voorwaarden het plan moet voldoen.
 
Waardeert u de Nieuwsbrief Jeugd?
Laat het ons weten en beantwoord twee korte vragen.
 
Naar de vragen
 
 
 
Oproep
Denkkader caseload wijkteam
Het programma IWW zoekt drie tot vier gemeenten die willen meedenken over wat men in grote lijnen kan verwachten van de caseload van een wijkteammedewerker. Het doel: gemeenten helpen antwoorden te vinden op caseloadvragen. IWW zoekt gemeenten die nog zoekende zijn in het bepalen van de caseload en gemeenten die positieve resultaten willen delen.
 
Meer informatie
 
 
 
Nieuws van het NJi
Steun bij opvoeden en ouderschap
Niet als gemeente meteen steun organiseren, maar eerst ouders faciliteren zodat ze het zelf kunnen doen. En pas in tweede instantie laagdrempelige professionele steun bieden aan ouders die dat nodig hebben. Het is een omslag waar alle gemeenten mee bezig zijn. Wat werkt wel en wat niet? Laat u inspireren door twee gemeenten: Leiden en De Ronde Venen.
Experiment IJslandse aanpak middelengebruik
IJslandse jongeren waren twintig jaar geleden nog de Europese grootverbruikers van drank, sigaretten en drugs. Om het gebruik terug te dringen, introduceerden de IJslanders in 1998 een nieuwe aanpak. Nu gebruiken IJslandse jongeren de minste middelen van alle Europese jongeren. Veel Nederlandse gemeenten zijn geïnteresseerd in het IJslandse Preventiemodel. Het Trimbos-instituut en het Nederlands Jeugdinstituut zijn een leertraject gestart.
Praat met ouders over zorg
Op het platform Integrale Specialistische Jeugdhulp verzamelt het NJi samen met het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie goede voorbeelden uit de praktijk. Een daarvan is Vroeg Erbij van Integrale Vroeghulp Groningen. Het belangrijkste advies van dit expertiseteam:  praat mét ouders in plaats van óver ouders.
Workshops Summerschool bekend
Ook deze zomer organiseert het Nederlands Jeugdinstituut een Summerschool over actuele thema's rondom werken in de wijk. Dit doen we op 5 juli en 30 augustus. Benieuwd naar alle workshops? Kijk snel op onze site.
 
Pas verschenen
Survivalgids. Over leven in een groep of gezinshuis
Neem spullen mee van thuis, zorg dat er positieve eigenschappen in je hulpverleningsplan komen en blijf optimistisch. Dat zijn tips van en voor jongeren over het leven in leefgroepen en gezinshuizen.
Adolescentenstrafrecht
Uit dit onderzoeksverslag blijkt dat in de praktijk een redelijke consensus bestaat over de toepassing van het adolescentenstrafrecht. Jongvolwassenen tot 23 jaar die zijn berecht als een minderjarige, zijn vaker dader van ernstige delicten en hebben vaker een lichte verstandelijke beperking of meervoudige problemen dan degenen die zijn berecht als een volwassene.
'Dat ik kinderen gewoon een hele goeie toekomst gun!'
Twintig ouders zijn voor dit rapport geïnterviewd over hun ervaringen met de jeugdbescherming. Ze pleiten onder meer voor daadkrachtig optreden, concrete afspraken en waarheidsvinding.
 
Agenda
3
jul
Belonging in twenty-first century families
Engelstalig symposium over opgroeien na scheiding
5
jul
Summerschool
Het NJi organiseert een Summerschool over actuele thema's rondom werken in de wijk.
9
jul
Youth Participation in Research, Policy and Practice
Summerschool over jeugdparticipatie in onderzoek, beleid, en praktijk
30
aug
Summerschool
Het NJi organiseert een Summerschool over actuele thema's rondom werken in de wijk.
20
sep
Van 18- naar 18+
Studiedag over zelfredzaamheid jongeren
21
sep
Cliëntsensitief communiceren in de jeugdsector
Sensitief communiceren met ouders en gezinnen
25
sep
Hoogbegaafdheid
Jaarlijks congres over hoogbegaafdheid
26
sep
Donders Ontmoet Onderwijs 2018: Toekomstgericht leren
Toekomstgericht leren, hoe pak je dat aan?
1
okt
Daadkrachtige steun bij opvoeden en ouderschap
Steun bij opvoeden en ouderschap
 
 
Nieuwsbrief Jeugd ook in uw postbus?
Heeft een collega deze nieuwsbrief doorgestuurd? Schrijf u in voor de Nieuwsbrief Jeugd of een andere nieuwsbrief van het Nederlands Jeugdinstituut.
 
Inschrijven voor Nieuwsbrief Jeugd
 
 
 
Heeft u nieuws of wilt u reageren?
Stuur een bericht naar jeugdnieuws@nji.nl.
U kunt zich hier afmelden voor deze nieuwsbrief. U kunt uw gegevens hier wijzigen
Nederlands Jeugdinstituut
Postbus 19221
3501 DE Utrecht
(030) 230 63 44
www.nji.nl
Volg het NJi
t f rss in