Nieuws over JeugdzorgPlus, zelfmoordpreventie, jeugdhulpbudget en meer

Online lezen  |  Afmelden
Nieuwsbrief Jeugd
26 juli 2018, nummer 23
 
Nieuws uit de jeugdsector
Geen cel voor jongere na licht vergrijp in Twente
25-7-2018
De politie in de regio Twente plaatst jongeren tussen 12 en 18 jaar niet meer in de cel na een licht vergrijp. De nieuwe aanpak is deze maand op proef ingegaan en wordt in oktober geëvalueerd, meldde de Volkskrant op 18 juli.
Rechtbank: Geen aanvulling budget jeugdhulp
20-7-2018
Het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland hoeft het jeugdhulpbudget voor 2015 van jeugdhulpaanbieder De Buitenwereld niet aan te vullen. Dat heeft de Rechtbank Den Haag op 11 juli besloten.
'Voorkom vervangende jeugddetentie'
19-7-2018
Minderjarigen moeten geen vervangende jeugddetentie krijgen opgelegd voor het niet betalen van een schadevergoeding aan slachtoffers van een strafbaar feit. Dat zegt de Kinderombudsman naar aanleiding van de detentie van een 17-jarige jongen.
Miljoenen extra voor zelfmoordpreventie
18-7-2018
Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS stelt twee miljoen euro extra per jaar beschikbaar om het aantal zelfmoorden en zelfmoordpogingen terug te dringen. Dat laat hij weten in een brief naar de Tweede Kamer.
Financiële steun voor koplopers cliëntondersteuning
18-7-2018
Veertien koplopergemeenten die werken aan de vernieuwing van de onafhankelijk cliëntondersteuning krijgen van minister Hugo de Jonge 2,7 miljoen euro om hun plannen te realiseren. In totaal stelt De Jonge deze kabinetsperiode 55 miljoen euro beschikbaar voor cliëntondersteuning, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.
Maatwerk in onderwijstijd voor leerlingen
16-7-2018
Maatwerk in onderwijstijd wordt per 1 augustus mogelijk voor leerlingen die door psychische of lichamelijke beperkingen tijdelijk of gedeeltelijk niet naar school kunnen. Dat meldt de Onderwijsinspectie.
Kabinet wil Wajonger stimuleren in werk en studie
11-7-2018
De inkomensondersteuning voor Wajongers wordt zo aangepast dat zij er altijd financieel op vooruit gaan als ze meer gaan werken. Ook moeten zij hun volledige uitkering behouden als ze gaan studeren. Dat zijn twee van een reeks maatregelen die staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer.
Verblijf op leefgroep korter na gezinsgericht werken
10-7-2018
Kinderen verblijven korter op gesloten leefgroepen en keren vaker terug naar huis als hulpverleners gezinsgericht werken. Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van het ZonMw-programma Longitudinale effectmonitor JeugdzorgPlus.
Nieuwsbrief Jeugd in de zomer
Tijdens de zomerperiode verschijnt de Nieuwsbrief Jeugd om de drie weken. Het volgende nummer ontvangt u op 15 augustus.
 
Oproep
Verkenning arbeidsmarkt jeugdhulp
Prismant roept professionals uit de jeugdhulp en jeugdbescherming op om deel te nemen aan focusgroepen om knelpunten en verbeterpunten in het werk te inventariseren. De uitkomsten van de focusgroepen worden opgenomen in een advies aan het ministerie van VWS. De bijeenkomsten vinden plaats tussen 27 augustus en 7 september.
 
Meer informatie
 
 
 
Nieuws van het NJi
Zorginkoop gemeenten onderzocht
Gemeenten besteden de inkoop van Wmo en jeugdhulp nauwelijks aan. De meeste gebruiken het inkoopinstrument Open House, een systeem van afspraken om een zorgaanbieder te contracteren zonder aanbestedingsprocedure. Dat blijkt uit onderzoek waaraan het NJi heeft meegewerkt. Op basis van het onderzoek is een factsheet gemaakt voor gemeenten die de belangrijkste opties weergeeft in het inkoopproces voor jeugdhulp.
Databanken erkende interventies
De databanken met erkende interventies voor welzijn en gezondheid zijn zinvol en nuttig. Dat zeggen gebruikers in een evaluatie van het erkenningstraject. Wel zijn de databanken en de erkende interventies nog niet zo bekend in het veld, bijvoorbeeld bij gemeentelijke beleidsmakers.
Moeders Informeren Moeders
Ervaren moeders bieden op vrijwillige basis opvoedondersteuning, gezondheidsvoorlichting en een steuntje in de rug aan andere moeders, ofwel Moeders Informeren Moeders (MIM). In 2017 maakten 89 meer moeders gebruik van MIM dan in 2016. Ook is er een stijging in het aantal deelnemende gemeenten. Bekijk de actuele feiten en cijfers in de nieuwe factsheet.
Bijeenkomst over ondersteuning op school
Het Nederlands Jeugdinstituut organiseert op woensdag 31 oktober met Steunpunt Passend Onderwijs een bijeenkomst voor medewerkers van (boven)schoolse voorzieningen voor leerlingen met een extra ondersteuningsbehoefte. Wilt u een workshop geven over uw methodiek of een ander aansprekend onderwerp? Suggesties kunt u tot 7 september aangedragen.
 
Kennisnet Jeugd
Het spook van onveiligheid
Blog: De wil om het goede te doen voor kinderen motiveert ons, schrijft Nic Drion, maar vaak bepaalt de angst om het foute te doen ons handelen.
Stop met de afbraak van specialistische jeugdhulp
Blog: Peer van der Helm pleit voor specialistische jeugdhulpcentra voor jeugd met ernstige, complexe problemen.
Niemand wil op de bank zitten
Blog: Claudia Versteeg deelt haar tips om collega's enthousiast te krijgen voor reflectie in het team.
 
Pas verschenen
Hoe werkt het voor mij?
Professionals in de jeugdzorg en het onderwijs vertellen over hun werkplezier en de alledaagse praktijk van hun werk. Het doel is studenten een realistisch beeld te geven van het werk.
Rapportage onderzoek zwerfjongeren en schulden
Dit onderzoeksrapport schetst kenmerken en achtergronden van zwerfjongeren, en knelpunten in de toeleiding naar werk of onderwijs van zwerfjongeren met schulden.
Eindevaluatie van de pilot Recht doen aan je kind
Ouders in een conflictscheiding die gebruikmaakten van de interventie 'Recht doen aan je kind' vinden dat die weinig resultaat opleverde, blijkt uit deze evaluatie van een proefproject. Wel hebben na de interventie daarna minder conflicten, maar onduidelijk is of dat komt door de interventie.
 
Agenda
30
aug
Summerschool
Het NJi organiseert een Summerschool over actuele thema's rondom werken in de wijk.
11
sep
Botsende belangen?
Verbeteren van zorg voor verslaafde ouders en hun kinderen
20
sep
De stem van het kind
Over kind in conflictscheiding en als slachtoffer mishandeling
20
sep
Van 18- naar 18+
Studiedag over zelfredzaamheid jongeren
21
sep
Cliëntsensitief communiceren in de jeugdsector
Sensitief communiceren met ouders en gezinnen
24
sep
Trauma en Veerkracht
Trauma, effectieve behandeling en interventies
25
sep
Hoogbegaafdheid
Jaarlijks congres over hoogbegaafdheid
26
sep
Donders Ontmoet Onderwijs 2018: Toekomstgericht leren
Toekomstgericht leren, hoe pak je dat aan?
1
okt
Daadkrachtige steun bij opvoeden en ouderschap
Steun bij opvoeden en ouderschap
1
okt
StepForward
Versterking van de kwaliteit in de babyopvang
5
okt
Hoogsensitieve kinderen
Hooggevoeligheid herkennen bij Veilig Thuis en RvdK
18
okt
Happy Day
Inspiratiedag voor jeugdzorgwerkers
31
okt
Medewerkersbijeenkomst (boven)schoolse voorzieningen
Bijeenkomst over (boven)schoolse voorzieningen
6
nov
Grip op sociale (wijk)teams
Over hulpvragen beantwoorden in de geest van de transformatie
7
nov
Meer doen met de vroege ouder-kindrelatie
Lezing Phineke Tielenius Kruythoff
8
nov
Verborgen aanwezig
Pesten, mishandeling en taalontwikkelingsstoornissen
Naar de volledige agenda
 
 
Nieuwsbrief Jeugd ook in uw postbus?
Heeft een collega deze nieuwsbrief doorgestuurd? Schrijf u in voor de Nieuwsbrief Jeugd of een andere nieuwsbrief van het Nederlands Jeugdinstituut.
 
Inschrijven voor Nieuwsbrief Jeugd
 
 
 
Heeft u nieuws of wilt u reageren?
Stuur een bericht naar jeugdnieuws@nji.nl.
U kunt zich hier afmelden voor deze nieuwsbrief. U kunt uw gegevens hier wijzigen
Nederlands Jeugdinstituut
Postbus 19221
3501 DE Utrecht
(030) 230 63 44
www.nji.nl
Volg het NJi
t f rss in