Online lezen  |  Afmelden
Maak kennis met de innovaties
november 2018
Vijf innovatiecentra voor voor- en vroegschoolse educatie

Vijf gemeenten hebben, samen met voorschoolse instellingen en andere partners, innovatiecentra opgericht om de voor- en vroegschoolse educatie te versterken. De organisaties willen, ieder vanuit een andere invalshoek, een impuls geven aan de kwaliteit van hun vve-beleid en -aanbod.

Het onderzoek bij de innovatiecentra richt zich op de vraag of de gekozen maatregelen een positief effect hebben op de kwaliteit van de vve. Welke factoren zijn bepalend? De onderzoekers beoordelen de afzonderlijke innovaties op hun waarde. Daarnaast vergelijken en interpreteren zij de gemeenschappelijke resultaten. Het onderzoek is gestart in september 2017 en de resultaten worden eind 2020 bekend gemaakt.

Contactpersonen
Kohnstamm Instituut: Annemiek Veen
KBA Nijmegen: Roelof Schellingerhout
VU: Jeanet Bus
Nederlands Jeugdinstituut: Japke Schonewille

Lees meer
Innovatiecentrum Amsterdam: 15 uur voorschoolse educatie voor alle peuters
Sinds begin 2018 kunnen álle kinderen tussen 2,5 en 4 jaar gebruikmaken van 15 uur voorschoolse educatie per week in de gemeente Amsterdam. Dit is ongeacht of het kind wel of geen vve-indicatie heeft en wordt ook wel ‘ontwikkelrecht’ voor alle peuters genoemd.
Lees meer
Innovatiecentrum Dordrecht: Let’s nudge, digitale prentenboeken thuis en op schoo
Het project Nudges van het innovatiecentrum Dordrecht wil de taal- en denkvaardigheden van kinderen in peutergroepen stimuleren. Met kleine duwtjes wordt geprobeerd kinderen en ouders tot meer taalactiviteiten te bewegen. Dit in plaats van een strak omschreven schema van activiteiten.
Lees meer
Innovatiecentrum Den Haag: Jong beginnen, een kunstparticipatieproject
Peuters en hun ouders vertrouwd maken met kunst. Dat is het doel van het project Jong beginnen in Den Haag. Centraal staan de kunstontmoetingen: kunstenaars dagen peuters en pedagogisch medewerkers (pm’ers) uit om actief mee te doen met creatieve activiteiten.
Lees meer
Innovatiecentrum Heerlen: Reflectief practicum
Innovatiecentrum Heerlen heeft het Reflectief practicum opgezet om de samenwerking en de doorgaande lijn tussen peuteropvang (vve-locaties) en de basisschool te verbeteren. Dit komt ten goede aan de ontwikkeling van de betrokken kinderen.
Lees meer
Innovatiecentrum Leiden: Motivatie als motor voor professionalisering
Met de interventie ‘Motivatie als motor voor professionalisering’ wil het innovatiecentrum Leiden de motivatie verhogen van pm’ers om te professionaliseren en hun eigen talenten te ontwikkelen.
Lees meer
Contact
E-mail opties