Online lezen
Getting it right for every child 
Een impressie van de inspiratiebijeenkomst van 24 mei in Haarlem
Beste  ,
De inspiratiebijeenkomst Getting it right for every child (GIRFEC) op 24 mei in Haarlem bracht professionals uit alle hoeken van het jeugdveld bij elkaar: van wethouder tot jongerenwerker. Samen bogen zij over de vraag hoe het Schotse gedachtegoed kan bijdragen aan een positieve ontwikkeling van kinderen in Nederland.

Eén van de sterke punten van GIRFEC is dat het draagvlak heeft op alle niveaus in Schotland waarbij het kind centraal staat, aldus Sofie Vriends, directielid bij het Nederlands Jeugdinstituut (NJi). Het systeem is zo ingericht dat ouders, kinderen, professionals tot de prime minister samenwerken en in gesprek gaan. Dat is een les die Nederland kan leren.'
 
GIRFEC biedt een manier om te achterhalen welke waarden kinderen, ouders en professionals delen en creëert tegelijktijd een gemeenschappelijke taal om hierover te communiceren. Met als doel dat te bieden wat een kind nodig heeft. Tevens biedt het een kader voor het preventieve jeugdbeleid en de praktijk.  
 
Jur Botter, wethouder bij de gemeente Haarlem: 'Wat mij is opgevallen, is dat de positie van leraren in Schotland anders is dan die in ons land. De integrale benadering van onderwijs- en jeugdvraagstukken zit bij de Schotten in de haarvaten. Het is een mooie doelstelling voor Haarlem om te kijken of ook wij dat stadium kunnen bereiken.’

De workshops: Een zoektocht naar gedeelde waarden en taal 

Tijdens zes workshops spraken deelnemers welke waardevolle elementen zij uit Schotland kunnen benutten voor hun eigen praktijk in de wijk, stad, school en jeugdhulp, jongerenwerk, en jeugdhulp in gezinsvormen.
 
Wijkgericht werken
De wijk ’t Oude Noorden in Rotterdam illustreerde hoe het zoeken naar gedeelde waarden ‘indaalde van het hoofd naar het hart’. Basisscholen, sportverenigingen, welzijnsorganisatie en andere betrokken partijen kwamen tot breed gedragen waarden. Deze waarden zijn gedeeld met kinderen en uitgewerkt in tekeningen. De tekeningen komen als borden in de wijk te hangen om de boodschap uit te dragen.
 
Samen met jongeren
Een gedeelde visie en taal is ook een thema voor het jongerenwerk, zo blijkt uit de workshop met Jongerenwerk Haarlem. Op grond hiervan kunnen organisaties samenwerken en een gemeenschap vormen waarin een jongere echt zeggenschap krijgt. Dat voorkomt ‘platte’ activiteiten zoals ‘koken’ of  ‘basketballen’ met jongeren.
 
Luisteren naar kinderen
Liesbeth van de Bos van gemeente Haarlem vertelt dat de kansencirkel houvast biedt bij uithuisplaatsingen. ’Dit ondersteunt een brede blik en het leggen van verbindingen met bijvoorbeeld armoedebeleid en sport. Kinderen moeten veilig kunnen opgroeien, erbij horen en zich kunnen ontwikkelen. Dit vraagt om andere keuzes zoals zorgen dat kinderen vaker op dezelfde plek in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen. We nemen ook de overtuiging van GIRFEC mee om altijd te luisteren naar de stem van het kind in het beleid, in alle ondersteuningsfases en bij iedere beslissing.’
 
Het belang van leiderschap
De deelnemers van de verschillende workshops waren het over een ding eens: het zoeken naar een gedeelde visie, waarden en taal waarbij het kind centraal staat, zijn belangrijk om tot een goede samenwerking en een beter jeugdbeleid te komen.
 
René Peeters, landelijke kwartiermaker onderwijs-jeugdhulp, vat het kernachtig samen: ’Zorg dat alle betrokkenen, de hele kolom, de hele piramide van domeinen dezelfde hoofddoelstellingen heeft, dezelfde taal spreekt. En zie hier opnieuw: het belang van leiderschap op alle niveaus!’.

Presentaties terugkijken
Bekijk de presentatie van Bill Alexander van Associate Children in Schotland, en de speech van Nicola Sturgeon, premier van Schotland. 
Meer informatie
Deze inspiratiebijeenkomst is een initiatief van de gemeente Haarlem en het Nederlands Jeugdinstituut.

Afbeelding: Leerlingen uit de onderbouw van het Lyceum Sancta Maria in Haarlem zijn aan de slag gegaan met de kansencirkel. Met een groepje bespraken zij een element van de kansencirkel: wat betekent  ‘er bij horen’, ‘een thuis hebben’ of ‘kunnen ontwikkelen’ voor mij? De uitkomsten legden zij vast in een woordweb, de basis voor een illustratie van hun element van de kansencirkel. Een selectie van de illustraties is gebruikt voor de nota Samen voor Jeugd van de gemeente Haarlem.