Nieuws over uitstroomprofielen, verlengde jeugdhulp, generatie Z en meer

lees online  |  Afmelden
Op weg naar zelfstandigheid
16-27
 
Nieuwsbrief
Maart 2020
Nieuws
 
Midden-Holland brengt kwetsbare jongeren in beeld
De overgang van jeugdzorg naar jongvolwassenheid veroorzaakt vaak problemen waardoor jongeren uit beeld raken. We spraken met Nicoline den Ouden van Expertiseteam Complexe Zorg, belegd bij Jeugdbescherming west. Met behulp van vier uitstroomprofielen bracht zij kwetsbare jongeren in beeld.
 
Lees meer
Twitter Facebook LinkedIn
 
Jongeren zonder startkwalificatie vaker werkloos
Van de 181 duizend jongeren van 15 tot 27 jaar die zonder een startkwalificatie het onderwijs hebben verlaten, hadden er 70 duizend in 2019 geen werk (39 procent). Dat is relatief veel in vergelijking met jongeren die wel een startkwalificatie hebben (11 procent). Dat meldt het CBS in de Jeugdmonitor.
Lees meer
Twitter Facebook LinkedIn
 
Ruimte voor gemeenten bij inzetten verlengde jeugdhulp
In principe eindigt jeugdhulp op het moment dat een jongere 18 jaar wordt, maar een gemeente kan onder bepaalde voorwaarden de jeugdhulp verlengen op grond van de Jeugdwet. We spraken erover met Yamuna Ditters, onderzoeker bij het Nederlands Jeugdinstituut.
 
 
Lees meer
Twitter Facebook LinkedIn
 
Ga voor meer nieuws naar 16-27.nl
 
Nieuws uit de gemeente
 
Terugblik regiobijeenkomst
Op 10 oktober 2019  vond de regiobijeenkomst  ‘integrale aanpak jongeren in kwetsbare positie 16 -27 jaar’ plaats, als samenwerking tussen de VNG en gemeente Tilburg. In een nieuw magazine worden de belangrijkste uitkomsten van deze bijeenkomst op een rijtje gezet.
Lees het magazine
Meedenkers gezocht
De projectleider 16-27 van de VNG is op zoek naar meedenkers vanuit de gemeenten om een aantal landelijke vraagstukken gezamenlijk op te pakken. Denk mee over thema's zoals wonen, zorg, schulden, AVG, en onderwijs en arbeidsmarkt voor jongeren met een zorgvraag.
Lees meer
 
Meer over jongeren
 
Podcast over generatie Z
Generatie Z is een generatie die opgroeit in een volledig digitale wereld waar ze gewend zijn aan een constante bevrediging van behoeften. Maar wat is er nou zo speciaal aan deze generatie? Je komt er achter in deze podcast.
Luister de podcast
Inspirerende projecten 
Jongeren kunnen door verschillende factoren in een kwetsbare positie terecht komen. Movisie heeft een overzicht gemaakt van vijf projecten die op eigen wijze jongeren in een kwetsbare positie ondersteunen. 
Bekijk de projecten
 
Agenda
 
 
 
23
 
 
mrt
 
 
  Een nieuwe toekomst voor jongeren met schulden
     Een werkconferentie over het helpen van jongeren met problematische schulden  
Haarlem
 
 
 
06
 
 
apr
 
 
  Leercirkel Kwint: De route van school naar werk
   Ga in gesprek met collega's over de ondersteuning van jongeren naar werk 
Leiden
 
 
 
17
 
 
jun
 
 
  Met talent samenwerken
   De tweede landelijke conferentie over het benutten van talenten van jongeren
Bussum
 
Bekijk de complete agenda
 
Over aanpak 16-27
Het Nederlands Jeugdinstituut, Movisie, Ingrado, Divosa, ExpEx, JWB en de VNG pakken samen met het Rijk en de gemeenten de doorlopende ondersteuning van jongeren in een kwetsbare positie aan. Zodat niet iedere gemeente of professional het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. Deze integrale samenwerking is nodig om jongeren in een kwetsbare positie te ondersteunen richting zelfredzaamheid en participatie. Ondersteuning die niet begint of eindigt bij het 18e levensjaar.