Nieuws over de coronacrisis, mediaopvoeding, complexe casuïstiek en meer Online lezen  |  Afmelden
Nieuwsbrief Jeugd
2 april 2020, nummer 13
Informatie over coronamaatregelen
Omgang en bezoek tijdens de coronacrisis
Voor kinderen die niet met hun ouders in één huis wonen, is het belangrijk dat ook zij tijdens de coronacrisis contact houden. Dat geldt bijvoorbeeld voor kinderen van gescheiden ouders en kinderen die wonen in pleeggezinnen en gezinshuizen, of op een behandel- of leefgroep. Lees hoe professionals dat contact kunnen ondersteunen op de pagina 'Omgang en bezoek in speciale situaties'.
Leven en werken tijdens de coronacrisis
Wat kun je als jongere doen als het thuis niet goed gaat nu het hele gezin moet thuisblijven? Waar kun je als ouder terecht met je zorgen en spanningen? En hoe houd je als wijkteammedewerker contact met gezinnen waar je je zorgen over maakt? Het Nederlands Jeugdinstituut geeft antwoord op vragen van kinderen, ouders en professionals over leven en werken tijdens de coronacrisis.
 
Nieuws uit het jeugdveld
Groeiende zorgen over kinderen in coronacrisis
De zorgen over de kansengelijkheid en de veiligheid van kinderen nemen toe door de voortdurende coronacrisis. Het Kinderrechtencollectief en de Kinderombudsman vragen om meer aandacht voor kinderen in ongunstige omstandigheden. Ook het Nederlands Jeugdinstituut schaart zich achter die oproep. Directievoorzitter Ans van de Maat: 'Deze kinderen mogen niet nog meer in de verdrukking komen.'
Afspraak over financiële steun voor zorgaanbieders
De ministeries van VWS en JenV en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben afgesproken hoe zij zorgaanbieders gaan helpen om financieel overeind te blijven. Dat hebben de ministeries en de VNG bekendgemaakt.
'Externe factoren maken casus complex'
Dat sommige casuïstiek in de jeugdzorg complex is, ligt niet altijd aan het probleem van het kind. Het niet kunnen oplossen van een hulpvraag komt vaak door externe factoren, zoals gebrekkige samenwerking. Dat staat in de jaarrapportage 2019 'Ambassadeurschap oppakken en leren van complexe casuïstiek'.
Veel ouders worstelen met mediaopvoeding van kind
Driekwart van de ouders worstelt met de mediaopvoeding van hun jonge kind. Daarnaast is de tijd die jonge kinderen gemiddeld besteden aan beeldschermmedia sinds de coronacrisis met bijna een uur toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van Iene Miene Media dat is gepubliceerd in het kader van de Media Ukkie Dagen, van 27 maart tot en met 3 april. 
'Jeugdhulpplicht moet niet worden begrensd'
De sleutel tot een goed werkend jeugdhulpstelsel ligt niet in een begrenzing van de jeugdhulpplicht, maar in een werkelijke transformatie van het gehele stelsel. Dat concludeert het Expertiseteam Reikwijdte Jeugdhulpplicht in zijn advies 'De kracht van wijd reiken' aan gemeenten.
 
Langetermijneffecten coronacrisis
Oproep
Garage2020 onderzoekt wat de langetermijneffecten zijn van de coronacrisis voor jongeren en gezinnen. Jongeren, ouders en hulpverleners, bestuurders en beleidsmakers in de jeugdhulp, de jeugd-ggz, de vrouwenopvang of het speciaal onderwijs kunnen de enquête van Garage2020 invullen.
 
Naar de enquête
 
 
 
Pas verschenen
Kennis delen met gemeenten en jeugdzorgregio's
Dit inventarisatierapport laat zien welke vragen leven bij gemeenten over jeugd-ggz. Het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie geeft op zijn website antwoord op de belangrijkste vragen, over onder meer integraal werken, signalering en triage.
Ouderschap is jongleren
Dit boek biedt adviezen voor ouders in de pittige eerste jaren van hun ouderschap. Het is gebaseerd op de ervaringen van ouders en wetenschappelijk onderzoek van het lectoraat Ouderschap & Ouderbegeleiding van de Hogeschool Leiden.
 
Nieuwsbrief Jeugd ook in uw postbus?
Heeft een collega deze nieuwsbrief doorgestuurd? Schrijf u in voor de Nieuwsbrief Jeugd of een andere nieuwsbrief van het Nederlands Jeugdinstituut.
 
Inschrijven voor Nieuwsbrief Jeugd
 
 
 
Heeft u nieuws of wilt u reageren?
Stuur een bericht naar jeugdnieuws@nji.nl.
U kunt zich hier afmelden voor deze nieuwsbrief. U kunt uw gegevens hier wijzigen
Nederlands Jeugdinstituut
Postbus 19221
3501 DE Utrecht
(030) 230 63 44
www.nji.nl
Volg het NJi
t f rss in