Impressie van de online bijeenkomst op 23 juni Lees deze nieuwsbrief online  |  afmelden
NVP  
Jeugdzorg Nederland  
Nederlands Jeugdinstituut  
Nieuwsbrief Actieonderzoek continuïteit pleegzorg
juli 2020
Impressie online bijeenkomst
Het Actieonderzoek continuïteit pleegzorg gaat over het terugdringen van het aantal pleegouders dat ongewenst besluit te stoppen en over het voorkomen van een onverwachte en ongewenste overplaatsing (breakdown) van een pleegkind. Er zijn 10 pleegzorgorganisaties die elk een eigen actieonderzoek uitvoeren om op verschillende manieren deze doelstelling te bereiken.
 
Op 23 juni 2020 kwamen alle 28 pleegzorgorganisaties tijdens een online bijeenkomst samen, om de tussenresultaten van het actieonderzoek te delen en ervaringen uit te wisselen. Deze nieuwsbrief blikt terug op deze bijeenkomst.

Innoveren in een uur

Het actieonderzoek gaat over veranderen. En veranderen gaat niet vanzelf. Innovator Niels Bloembergen nam ons mee in zijn verhaal over veranderen in organisaties. Hij daagde ons op een humoristische manier uit om oplossingen te bedenken die niet voor de hand liggen. De les van Bloembergen: de kracht van veranderen zit in verwondering, nieuwsgierigheid en plezier.

Bloembergen gaf ook houvast om binnen je eigen organisatie te innoveren. De volgende drie vragen kun je jezelf stellen als je een verandering wil starten. Ze kunnen helpen bij de voortgang van het actieonderzoek, maar zijn ook van toepassing op andere veranderingen binnen organisaties.
  • Welk probleem los ik op?
    Als er een probleem is, kun je met innovatie toegevoegde waarde creëren. Of iets makkelijker of leuker maken voor je doelgroep. Alleen dan wordt een innovatie succesvol.
  • Is dit het juiste moment?
    Voor het veranderen van processen heb je anderen nodig. Over het algemeen hebben mensen moeite met veranderen. Een geschikt moment is wanneer iedereen de urgentie van veranderen voelt.
  • Hoe borg ik het gebruik?
    De innovatie moet in een proces worden geborgd: op deze manier gaan we het nu doen. Zo kun je achteraf controleren of het ook daadwerkelijk is gebeurd.
 
 
Deelsessies over thema's in het actieonderzoek
 
 
Samenwerken in zorgteams
Parlan – Yorneo – De Rading
Een soepele samenwerking met alle betrokkenen rondom een pleegkind werkt veelal ondersteunend voor een pleeggezin. Hoe werk je optimaal samen in een zorgteam? In deze deelsessie hebben we ervaringen uitgewisseld over de structurele borging van zorgteams en zorgteamoverleggen. Dit gebeurt op verschillende niveaus, van het maken van samenwerkingsafspraken met ketenpartners tot het monitoren van wat werkt bij het voeren van gesprek met een zorgteam.
Wie zit er in een zorgteam? Hoe wissel je informatie uit en houd je je aan de grenzen van de AVG? Hoe kan iedereen een gelijkwaardige rol hebben in een zorgteam en kunnen we komen tot maatwerk voor de cliënt?
 
 
Nazorg en relatiebeheer pleegouders
William Schrikker Gezinsvormen - Jeugdhulp Friesland
In deze deelsessie stelden we elkaar de vraag hoe we meer aandacht kunnen hebben voor de gevolgen van een uitplaatsing, met als doel te voorkomen dat pleegouders stoppen met het pleegouderschap. Er is een groot verschil in behoefte. Hoe kunnen we maatwerk leveren en toch binnen de vastomlijnde werkwijze blijven? En biedt de vaste pleegzorgwerker ook nazorg of juist iemand anders? Door het actieonderzoek is er meer aandacht voor emoties naast de praktische begeleiding. Bijvoorbeeld door gezinnen meer inzicht te geven in verliesverwerking in de vorm van psycho-educatie.
 
 
(Extra) ondersteuning voor pleegouders en pleegkinderen
Combinatie Jeugdzorg - Jeugdformaat - Pactum
Welke ontwikkelingen vinden er binnen het actieonderzoek plaats als het gaat om extra ondersteuning voor pleeggezinnen? In deze deelsessie zijn de deelnemers daar in vogelvlucht van op de hoogte gesteld. Tijdelijke inzet van pedagogisch medewerkers en ervaren pleegouders ter ondersteuning van pleeggezinnen; de JIM-aanpak voor pubers en de inzet van integraal ambulante teams; tools om puberende kinderen en pleegkinderen een handje te helpen. Wat is het juiste moment voor het inzetten van extra ondersteuning? En wie biedt de extra ondersteuning? Hoe zit het met de financiering? Tip uit Zeeland: laat pleegouders meepraten in het gesprek met de gemeente. Het helpt echt als zij zelf aangeven wat ze nodig hebben.
 
 
Vroeg signaleren van risico's op een breakdown, extra inzet bij oranje casuïstiek
Enver - entrea lindenhout
Binnen de actieonderzoeken van Enver en entrea Lindenhout wordt de typering 'groene', 'oranje' en 'rode' pleegzorgplaatsingen gebruikt. Als het gaat om het voorkomen van breakdown zijn vooral de 'oranje' plaatsingen cruciaal om in te investeren. Hoe krijg je 'oranje' gezinnen in beeld? Welke inzet is mogelijk bij oranje signalen? In de deelsessie worden goede voorbeelden besproken, zoals een buddy of een ervaren pleegouder. Ook ligt de focus op een betere toerusting van de startfase vanuit matching: waar kunnen risico's zitten? Er zijn verschillende werkwijzen verkend.
 
 
Samen leren
Het actieonderzoek nodigt uit tot vernieuwen, verbeteren en verbinden om continuïteit van pleegzorgplaatsingen mogelijk te maken. De uitwisseling in de deelsessies werd goed ontvangen. Dat bevestigde het idee dat samen leren een belangrijk element is in het versterken van de pleegzorg. We hebben deze middag met elkaar een lerende beweging ingezet. Bedankt voor jullie komst en bijdrage. We nodigen alle pleegzorgorganisaties in het najaar graag weer uit om deze lerende beweging voort te zetten!

Zomergroet

Het projectteam Actieonderzoek van het NJi, NVP en JN wenst je een fijne zomer.
 
 
Interesse in deze nieuwsbrief?
Heeft iemand deze nieuwsbrief naar je doorgestuurd en heb je interesse in het Actieonderzoek continuïteit pleegzorg? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. De nieuwsbrief verschijnt enkele keren per jaar.
Aanmelden voor
Nieuwsbrief continuïteit pleegzorg
 
 
Vragen over deze nieuwsbrief?
Heb je vragen over deze nieuwsbrief of over het Actieonderzoek continuïteit pleegzorg? Neem dan contact op met Harmke Bergenhenegouwen van het Nederlands Jeugdinstituut.
NVP  
Jeugdzorg Nederland  
Nederlands Jeugdinstituut