Nieuws over uithuisplaatsing, testbeleid, voortijdig schoolverlaten en meer Online lezen  |  Afmelden
Nieuwsbrief Jeugd
17 september 2020, nummer 32
Informatie over coronamaatregelen
Verkouden naar school of opvang?
Mag een kind met verkoudheid naar school of de opvang? Veel ouders vragen zich af wat ze moeten doen als hun kind een loopneus heeft.
Uitgangspunten van het testbeleid
Zorgmedewerkers en leraren krijgen tijdelijk voorrang bij het testen. Maar welke klachten en andere omstandigheden kunnen aanleiding zijn voor een test? Het NJi zette de uitgangspunten van het testbeleid op een rij.
 
Nieuws uit het jeugdveld
Jongeren willen meebeslissen over coronaregels
16-9-2020
Kinderen en jongeren maken zich zorgen over de invloed van de coronamaatregelen op hun studie, financiële situatie, contact met anderen en gezondheid. Ze willen meer meepraten en meebeslissen over de maatregelen, staat in een statement dat kinderen en jongeren opstelden met verschillende jongerenorganisaties.
Eenmalig 300 miljoen euro extra voor jeugdzorg
16-9-2020
De Nederlandse gemeenten krijgen in 2022 300 miljoen euro extra voor jeugdzorg. Dat staat in de Miljoenennota die het kabinet op 15 september heeft gepresenteerd.
Interventie kan helpen bij besluit uithuisplaatsing
16-9-2020
Een effectieve gehechtheidsinterventie kan professionals ondersteunen bij beslissingen over uithuisplaatsing. Dat concludeert Sabine van der Asdonk uit onderzoek waarop zij op 15 september promoveerde aan de Universiteit Leiden.
Jongeren Denktank Coronacrisis lanceert app
16-9-2020
De Jongeren Denktank Coronacrisis, een samenwerking tussen Denktank-Y en het SER Jongerenplatform, heeft een app gelanceerd waar jongeren tussen 16 en 35 jaar online met elkaar in gesprek kunnen. Dat maakt de Sociaal-Economische Raad bekend.
Voorrang voor zorg en onderwijs bij coronatest
16-9-2020
Zorgmedewerkers en leraren krijgen tijdelijk voorrang bij het testen op het coronavirus. Dat schrijft minister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.
'Tekort aan pedagogisch medewerkers kinderopvang'
16-9-2020
Door de lange wachttijden voor coronatesten kan één op de drie ondernemers in de kinderopvang meer dan 10 procent van de medewerkers niet inzetten. Dat blijkt uit een gezamenlijke enquête van de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang en de Brancheorganisatie Kinderopvang.
Stijging voortijdig schoolverlaters zet door
16-9-2020
Na een jarenlange daling van het aantal jongeren dat zonder een diploma school verlaat, stijgt dit aantal weer. In het schooljaar 2018/2019 waren er ongeveer 32.100 schoolverlaters, ruim 1.800 meer dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit het SCP-rapport De sociale staat van Nederland 2020.
Coronasteun voor lokale jeugdorganisaties
16-9-2020
Het kabinet stelt 7,3 miljoen euro beschikbaar om lokale vrijwilligersorganisaties voor jeugd, zoals de scouting en speeltuinen, te compenseren voor schade door de coronacrisis.
 
Nieuws van het NJi
Elke hulpverlener kan iets doen tegen stigma
In een videoboodschap vertellen jongeren aan hulpverleners hoe zij stigma in de behandelkamer hebben ervaren en wat ze juist geholpen heeft tijdens de behandeling en begeleiding. Hun tips en adviezen zijn bovendien door het KJP, het NJi en de NJR gebundeld in een bijsluiter met als kernboodschap: destigmatiseren kun je leren.
Start inschrijving Voor de Jeugd Dag
Dit jaar is de Voor de Jeugd Dag ook weer live vanuit de Westergas. Met een groot verschil: u volgt het event vanuit uw eigen stoel. Elkaar ontmoeten zit er dit jaar niet in, maar de ontwikkelingen rondom thema's die de jeugd raken, staan nooit stil. Zeker nu de wereld in korte tijd zo is veranderd. We zetten die thema's in de spotlights op 2 november.
Webinar bovenschoolse voorzieningen
Professionals die werken bij een bovenschoolse voorziening en collega's uit de jeugdhulp, wijkteams en samenwerkingsverbanden kunnen deelnemen aan een gratis webinar. Twee thema's komen aan bod: kwaliteitsontwikkeling en de lessen uit de coronatijd met betrekking tot leerplicht, afstandsonderwijs en noodopvang.
Podcast: corona en de leerkracht
Hester van Toledo, leerkracht op een Montessorischool, vertelt over de impact van corona op haar school, haar leerlingen en hun ouders. Via een beeldscherm is het lastig in te schatten of een leerling de lesstof echt begrijpt, merkte ze. De derde aflevering van de podcastserie Leven en werken met het coronavirus.
 
Pas verschenen
Hoe jongerenwerkers werken aan preventie
Dit boek beschrijft in 22 casussen de leefwereld van jongeren in kwetsbare situaties. Duidelijk wordt hoe jongerenwerkers hen kunnen ondersteunen bij het vormen van hun identiteit en het verwerven van een plek in de maatschappij.
De stem van pleegkinderen
Pleegkinderen vertellen wat het voor hen betekent om pleegkind te zijn. Pleegouders zijn de centrale personen in hun leven, zeggen ze, maar hun ouders blijven hoe dan ook belangrijk.
 
Agenda
28
sep
Hechtingsproblematiek bij kinderen
Praktische handvatten en bewezen interventies
29
sep
Kinderopvang en Onderwijs voor het jonge kind
Over passend onderwijs en passende opvang
1
okt
Hechtingsproblematiek
Hechtingsproblematiek, gedragsproblemen en ouderschap
1
okt
Justitiële interventies en nieuwe technologie
De mogelijkheden van nieuwe technologieën
5
okt
Regionale Kenniswerkplaatsen Jeugd
Bijeenkomst regionale kenniswerkplaatsen jeugd
5
okt
Ochtend van de scheiding
Over de scheiding in de toekomst
7
okt
Jong & eenzaam
Webinar over eenzaamheid bij jongeren
7
okt
Bijeenkomst bovenschoolse voorzieningen
Bijeenkomst voor school- en jeugdprofessionals
7
okt
Seksueel geweld
Werken met jonge en volwassen slachtoffers en plegers
7
okt
Kwaliteitsontwikkeling en geleerde lessen in coronatijd
Online bijeenkomst bovenschoolse voorzieningen
7
okt
Armoede en Schulden
Over preventief werken
21
okt
Eergerelateerd geweld
Webinar over herkennen en aanpak
27
okt
Samen Toekomst Maken
Anders innoveren in het jeugdveld
29
okt
Anorexia
Congres over anorexia en autisme, groepsdynamiek, begeleiding
29
okt
Hoogbegaafdheid
Jaarlijks congres over hoogbegaafdheid
29
okt
Anorexia
Over de complexe zorg rondom anorexia
Naar de volledige agenda
 
 
Nieuwsbrief Jeugd ook in uw postbus?
Heeft een collega deze nieuwsbrief doorgestuurd? Schrijf u in voor de Nieuwsbrief Jeugd of een andere nieuwsbrief van het Nederlands Jeugdinstituut.
 
Inschrijven voor Nieuwsbrief Jeugd
 
 
 
Heeft u nieuws of wilt u reageren?
Stuur een bericht naar jeugdnieuws@nji.nl.
U kunt zich hier afmelden voor deze nieuwsbrief. U kunt uw gegevens hier wijzigen
Nederlands Jeugdinstituut
Postbus 19221
3501 DE Utrecht
(030) 230 63 44
www.nji.nl
Volg het NJi
t f rss in