Nieuws over cyberpesten, coronatestbeleid en meer Online lezen  |  Afmelden
Nieuwsbrief Jeugd
24 september 2020, nummer 33
Informatie over coronamaatregelen
Samen zoeken naar balans
Nieuwe coronamaatregelen mogen niet ten koste gaan van kinderen en jongeren. Daarom is het belangrijk het evenwicht te zoeken tussen fysieke veiligheid op de korte termijn en een gezonde ontwikkeling op de lange termijn. Wat kunnen ouders, kinderen en jongeren, professionals en gemeenten doen om dat evenwicht te vinden?
Verkouden naar de dagopvang
Kinderen tot en met 12 jaar met een neusverkoudheid of loopneus maar geen koorts mogen onder bepaalde voorwaarden naar de dagopvang, de dagbesteding en de dagbehandeling. Dat geldt ook voor medische kinderdagverblijven, zorgboerderijen en instellingen voor kinderen met opgroei- en opvoedproblemen of een verstandelijke beperking.
Verkouden naar school
Kinderen tot en met 12 jaar mogen naar school en de kinderopvang als ze een neusverkoudheid of een loopneus maar geen koorts hebben. Er zijn een paar uitzonderingen: kinderen die in het bron- en contactonderzoek zitten van iemand die positief is getest op het coronavirus, en kinderen met een gezinslid met koorts of benauwdheid.
 
Nieuws uit het jeugdveld
Kind met gezonde schoollunch minder zwaar
Kinderen die op school gezonde lunches en tussendoortjes eten en extra bewegen, zijn gezonder en minder zwaar dan kinderen die dit niet doen. Dat blijkt uit het project Gezonde Basisschool van de Toekomst, waarvoor onderzoekers van de Universiteit Maastricht vier jaar lang ruim 2.200 kinderen van vier projectscholen en vier reguliere scholen in Limburg vergeleken.
Jeugdhulpaanbieders vrezen tweede coronagolf
Ondanks de coronamaatregelen lukt het jeugdhulpaanbieders een groot deel van de benodigde hulp te realiseren. Wel vrezen ze dat een tweede golf zal leiden tot financiële problemen. Dat blijkt uit de derde coronaquickscan van de Jeugdautoriteit, die half augustus is afgenomen onder 52 grote jeugdhulpaanbieders.
Kindertelefoon: 'Meer meldingen van cyberpesten'
Toen de scholen in april en mei gesloten waren als gevolg van de coronacrisis, registreerde De Kindertelefoon aanzienlijk meer gesprekken over digitaal pesten.
Testvoorrang geldt voor residentieel en ambulant
Zowel medewerkers van de residentiële jeugdhulp als ambulante jeugdhulpverleners komen in aanmerking voor voorrang bij het afnemen van een coronatest. Dat blijkt uit de antwoorden van het ministerie van VWS op vragen over het testbeleid.
 
Nieuws van het NJi
Blogs Week tegen pesten
Op 21 september begon de Week tegen Pesten, georganiseerd door de Stichting School en Veiligheid. Vanuit het thema 'Samen aan zet' staat het aanpakken van pesten en het werken aan een veilige school centraal. In het kader van deze week deelt het Nederlands Jeugdinstituut vijf blogs van vijf schrijvers.
StroomOpLoop
Eerder, sneller en beter passende hulp bieden aan kwetsbare jongeren en ouders, zo thuis mogelijk, hoe doet u dat? De StroomOpLoop daagt u uit om samen met andere jeugd- en onderwijsprofessionals koers te zetten naar een betere jeugdhulp. De StroomOpLoop vindt plaats op donderdag 10 december in regionale 'pop-uprestaurants'.
 
Onderzoek kinderwerk
Oproep
Het kinderwerk is de laatste jaren veranderd. Om de rol en positie van het kinderwerk in beeld te brengen vindt er onderzoek plaats naar het beeld van kinderwerk anno 2020. Werkt u als kinderwerker? Deel dan uw ervaringen.
 
Naar de vragenlijst
 
 
 
Pas verschenen
Halfjaarrapportage team Oppakken en Leren van Complexe Casuïstiek
Dit rapport beschrijft hoe het mogelijk is bij complexe problemen maatwerk te leveren, aan de hand van een stappenplan en voorbeelden uit de praktijk.
Regionaal samenwerken in de jeugdzorg
Dit online tijdschrift bespreekt vanuit verschillende invalshoeken het wetsvoorstel waarmee het kabinet de regionale samenwerking in de jeugdzorg wil bevorderen.
 
Agenda
5
okt
Regionale Kenniswerkplaatsen Jeugd
Bijeenkomst regionale kenniswerkplaatsen jeugd
5
okt
Ochtend van de scheiding
Over de scheiding in de toekomst
5
okt
Belang van steun en ontmoeting bij opvoeden
Opening Week van de Opvoeding
7
okt
Bijeenkomst bovenschoolse voorzieningen
Bijeenkomst voor school- en jeugdprofessionals
7
okt
Jong & eenzaam
Webinar over eenzaamheid bij jongeren
7
okt
Armoede en Schulden
Over preventief werken
7
okt
Seksueel geweld
Werken met jonge en volwassen slachtoffers en plegers
7
okt
Kwaliteitsontwikkeling en geleerde lessen in coronatijd
Online bijeenkomst bovenschoolse voorzieningen
21
okt
Eergerelateerd geweld
Webinar over herkennen en aanpak
26
okt
Opleiden en leren in organisaties
De leercultuur binnen jeugdzorg en jeugd-ggz
27
okt
Samen Toekomst Maken
Anders innoveren in het jeugdveld
29
okt
Hoogbegaafdheid
Jaarlijks congres over hoogbegaafdheid
29
okt
Anorexia
Over de complexe zorg rondom anorexia
2
nov
Voor de Jeugd Dag 2020
Verruim uw blik op het jeugdveld
4
nov
Zorg bij (v)echtscheiding
Omgaan met knelpunten bij complexe scheidingen
10
nov
Geweld achter de voordeur
Over behandeling en zorg voor slachtoffers
Naar de volledige agenda
 
 
Nieuwsbrief Jeugd ook in uw postbus?
Heeft een collega deze nieuwsbrief doorgestuurd? Schrijf u in voor de Nieuwsbrief Jeugd of een andere nieuwsbrief van het Nederlands Jeugdinstituut.
 
Inschrijven voor Nieuwsbrief Jeugd
 
 
 
Heeft u nieuws of wilt u reageren?
Stuur een bericht naar jeugdnieuws@nji.nl.
U kunt zich hier afmelden voor deze nieuwsbrief. U kunt uw gegevens hier wijzigen
Nederlands Jeugdinstituut
Postbus 19221
3501 DE Utrecht
(030) 230 63 44
www.nji.nl
Volg het NJi
t f rss in