Nieuws over de mentale gezondheid van jongeren en meer

lees online  |  Afmelden
Op weg naar zelfstandigheid
16-27
 
Nieuwsbrief
November 2020
Nieuws
 
Hoe kun je als gemeente positief gedrag bevorderen?
Het Nederlands Jeugdinstituut geeft drie concrete tips voor gemeenten om gewenst gedrag onder jongeren te bevorderen. Wat kun je als gemeente doen? Geef jongeren de ruimte om mee te denken over de coronamaatregelen, bied perspectief, bevestig wat al goed gaat en benoem vooral ook dat wat wél kan.
Lees meer
Twitter Facebook LinkedIn
 
Ggz: ‘heb aandacht voor mentale gezondheid jongeren’
De Nederlandse ggz maakt zich zorgen over de gevolgen van de coronacrisis voor de mentale gezondheid van kinderen en jongeren. Volgens de ggz zijn er steeds meer aanwijzingen dat jongeren lijden onder het wegvallen van sociale interacties. Door de coronamaatregelen voelen zij niet de vrijheid en experimenteerruimte die voor hun ontwikkeling zo belangrijk is.
Lees meer
Twitter Facebook LinkedIn
 
Aantal jongeren met betalingsproblemen groeit 
Jongeren komen steeds vaker in financiële problemen. Dit heeft veelal te maken met onzekere inkomsten, waardoor jongeren geen buffer op kunnen bouwen. De afgelopen vijf jaar is het aantal jongeren met betalingsproblemen bijna verdubbeld. Dit blijkt uit de jaarlijkse Schulden Monitor van de Stichting Bureau Krediet Registratie (BKR).
Lees meer
Twitter Facebook LinkedIn
 
Jongeren uit het vso komen nauwelijks aan werk 
Jongeren uit het voortgezet speciaal onderwijs (vso) komen na hun opleiding nauwelijks aan het werk. Ruim 4.240 vso-leerlingen stroomden na afronding van het schooljaar 2015-2016 uit naar de arbeidsmarkt. Twee jaar later had slechts 24 procent van deze jongeren werk. 69 procent van de uitstromers had in 2018 een uitkering.
Lees meer
Twitter Facebook LinkedIn
 
Ervaringen over opgroeien en hulpverlening in Amsterdam
In het kader van een onderzoeksproject is een verhalenbundel uitgebracht waarin jongeren vertellen over lastige situaties waaraan ze zich proberen te ontworstelen. In deze bundel staan de mooie, maar ook pijnlijk realistische ervaringen van deze jongeren centraal. 
Lees meer
Trots op je vak: professionals aan het woord
Wat maakt jou trots? Deze vraag stelde Ingrado aan vijf professionals. Het leverde vijf portretten op die laten zien wat deze professionals beweegt, wat ze belangrijk vinden in hun werk. Het laat vooral zien dat ze zich met hart en ziel inzetten voor jongeren.
Lees meer
 
Podcasts over het sociaal domein
 
Nieuw: StroomOP, de podcast voor steeds betere jeugdhulp
In deze achtdelige podcastserie wordt onderzocht hoe we kinderen met complexe problemen de juiste steun en begeleiding kunnen geven. In acht afleveringen vertellen bevlogen jeugdhulpverleners hoe volgens hen de jeugdhulp beter kan.
Lees meer
Podcastserie Leven en werken met het coronavirus
Wat zijn de gevolgen van het coronavirus voor professionals die met kinderen, jongeren en hun ouders werken? Het Nederlands Jeugdinstituut maakte een serie podcasts waarin verschillende professionals uit het jeugdveld vertellen over hun ervaringen. 
Lees meer
 
Overig nieuws
 
KR8! helpt bij het begeleiden van kwetsbare jongeren
Deze herziene tool van Movisie geeft handvatten om jongeren in een kwetsbare positie zo goed mogelijk te begeleiden naar zelfstandigheid. Dit doet de tool door jongeren te laten nadenken over hun behoeften en eigenaarschap te geven over hun toekomstplan.
Lees meer
Kabinet besteedt aandacht aan jeugdwerkloosheid
Het kabinet komt met een nieuw herstelpakket ter ondersteuning van de economie. Hiermee worden eerdere steunmaatregelen verlengd. Ook zet het kabinet hiermee in op goede begeleiding van werkloosheid naar werk en het aanpakken van de jeugdwerkloosheid.
Lees meer
 
Ga voor meer nieuws naar 16-27.nl
 
Agenda
 
 
 
10
 
 
nov
 
 
  Doen wat werkt in het sociaal domein
Inspirerende praktijkvoorbeelden van preventieve interventies in het sociaal domein.
Online sessie
 
 
 
10
 
 
nov
 
 
  Online workspace over hulpverlening op het MBO
   Hoe wordt de hulp zo dicht mogelijk bij de jongere georganiseerd?
Online sessie
 
 
 
12
 
 
nov
 
 
  Gemeentelijke meedenksessie onderwijs arbeidsmarkt
   Hoe kunnen jongvolwassenen meedoen in onderwijs en op de arbeidsmarkt?
Online sessie
 
 
 
10
 
 
dec
 
 
  StroomOPloop voor jeugdhulpprofessionals
   Eerder, sneller en beter passende hulp bieden aan kwetsbare jongeren en ouders
Diverse locaties in Nederland
 
Bekijk de complete agenda
 
Over aanpak 16-27
Het Nederlands Jeugdinstituut, Movisie, Ingrado, Divosa, ExpEx, JWB en de VNG pakken samen met het Rijk en de gemeenten de doorlopende ondersteuning van jongeren in een kwetsbare positie aan. Zodat niet iedere gemeente of professional het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. Deze integrale samenwerking is nodig om jongeren in een kwetsbare positie te ondersteunen richting zelfredzaamheid en participatie. Ondersteuning die niet begint of eindigt bij het 18e levensjaar.