Nieuws over het IJslandse preventiemodel, nieuwe cijfers en meer

lees online  |  Afmelden
Op weg naar zelfstandigheid
16-27
 
Nieuwsbrief
Mei 2021
Nieuws
 
Nieuwe cijfers gepubliceerd over kwetsbare jongeren
Deze maand publiceerde de Landelijke Aanpak 16-27 nieuwe data over kwetsbare jongeren op gemeentelijk en regionaal niveau. Samen met jongeren zijn twee personas ontwikkeld. Deze laten zien welke specifieke situaties spelen binnen een doelgroepVia datavisualisaties zie je hoeveel jongeren in jouw gemeente of regio dezelfde kenmerken hebben.  
Lees meer
 
Hoe ondersteun je jonge alleenstaande vluchtelingen?
Op je achttiende verjaardag word je in Nederland officieel financieel zelfstandig. Voor iedereen een uitdagende mijlpaal. Zaken als een eigen DigiD aanvragen en een zorgverzekering regelen zijn voor veel jongeren behoorlijk ingewikkeld. Dat geldt helemaal voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen (amv’s). Hoe versterk je hun financiële zelfredzaamheid?
Lees meer
 
Gemeenten aan de slag met IJslands preventiemodel
Wat is het IJslandse preventiemodel? Hoe helpt het IJslands model Nederlandse gemeenten hun jongeren een gezonde en kansrijke toekomst te geven? Het NJi en het Trimbos-instituut laten in een video zien wat de implementatie van het IJslands preventiemodel voor gemeenten kan betekenen. Ook vertellen wethouders, beleidsmedewerkers, scholen en jeugdcoaches uit de eerste Nederlandse pilot wat het model hen gebracht heeft.
Bekijk de video
 
Verkenning richtlijn Toekomstgericht werken
De mogelijke ontwikkeling van een vakinhoudelijke richtlijn Toekomstgericht werken wordt onderzocht. Dit doet het Nederlands Jeugdinstituut samen met het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP), de Nederlandse Vereniging van Pedagogen en Onderwijskundigen (NVO), de Beroepsvereniging van Professionals in Sociaal Werk (BPSW) en het Ondersteuningsteam Zorg voor de Jeugd.
Lees meer
 
Nieuwe aanpak voor het helpen van jongeren met schulden
Veel jongeren met problematische schulden kunnen niet goed geholpen worden in de reguliere schulddienstverlening. Voor hen is in Haarlem het NewFuture programma opgezet. Binnen dit traject neemt de gemeente de schulden over. Vervolgens wordt in de gemeente integraal samengewerkt om jongeren uit de schulden te halen. Lees er meer over in het nieuwe praktijkvoorbeeld.
Lees het praktijkvoorbeeld
Hoe zit dat nou met leerplicht, kwalificatieplicht en RMC? 
Krijg je vaak de vraag ‘hoe dat nou zit met leerplicht, kwalificatieplicht en RMC?’ Ingrado heeft een filmpje gemaakt waar dit kort en krachtig wordt uitgelegd. Het filmpje is erg handig om te delen op de website van jouw regio of gemeente. Of om door te sturen naar samenwerkingspartners in de regio, zodat deze ook hun medewerkers goed kunnen informeren. Doe er jouw voordeel mee!
Bekijk het filmpje
 
Overig nieuws
 
Aantal jongeren met jeugdzorg in 2020 gedaald
Van de kinderen en jongeren tot 23 jaar kreeg bijna een op de tien in 2020 jeugdhulp, jeugdbescherming of jeugdreclassering. Het aantal jongeren in jeugdzorg daalde ruim 3 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat blijkt uit de voorlopige jeugdzorgcijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Lees meer
VWS wil jongeren ondersteunen met Steunpakket Welzijn Jeugd
Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil het welzijn van jongeren in coronatijd ondersteunen met het Steunpakket Welzijn Jeugd. Het pakket biedt financiële ondersteuning aan diverse projecten en initiatieven die aansluiten bij de behoeften van jongeren.
Lees meer
 
Ga voor meer nieuws naar 16-27.nl
 
Agenda
 
 
 
27
 
 
mei
 
 
  Landelijke bijeenkomst Aanpak Jeugdwerkloosheid
Kennis delen over wat werkt in de Aanpak Jeugdwerkloosheid.
Online bijeenkomst
 
 
 
27
 
 
mei
 
 
  Landelijk gemeentelijk netwerk 16-27
   Kennis delen en elkaar inspireren binnen het gemeentelijk netwerk 16-27.
Online bijeenkomst
 
 
 
01
 
 
jun
 
 
  Financiële zelfredzaamheid van alleenstaande vluchtelingen
   Hoe kunnen we alleenstaande minderjarige vluchtelingen ondersteuenen?
Online sessie
 
Bekijk de complete agenda
 
Over aanpak 16-27
Het Nederlands Jeugdinstituut, Movisie, Ingrado, Divosa, ExpEx, JWB en de VNG pakken samen met het Rijk en de gemeenten de doorlopende ondersteuning van jongeren in een kwetsbare positie aan. Zodat niet iedere gemeente of professional het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. Deze integrale samenwerking is nodig om jongeren in een kwetsbare positie te ondersteunen richting zelfredzaamheid en participatie. Ondersteuning die niet begint of eindigt bij het 18e levensjaar.