Nieuws over burgerschap, eenzaamheid onder jongeren en meer

lees online  |  Afmelden
Op weg naar zelfstandigheid
16-27
 
Nieuwsbrief
Juni 2021
Nieuws
 
Oproep: denk mee over de geleerde lessen van 16-27
Er lopen veel programma’s af dit jaar. Ben je je aan het voorbereiden hierop? Denk dan mee over de geleerde lessen van de integrale aanpak jongvolwassenen in een kwetsbare positie 16-27. Met deze borgingsactiviteiten gaan we de belangrijkste geleerde lessen verzamelen en kijken we hoe we die mee kunnen nemen naar de toekomst.
Lees meer
 
Rijk en gemeenten starten hervorming jeugdzorg
Rijk en gemeenten gaan op korte termijn afspraken maken over een hervormingsagenda. Daardoor moet het jeugdstelsel op den duur beter gaan werken en financieel houdbaar worden. Dat hebben ze besloten naar aanleiding van het oordeel van de arbitragecommissie over de tekorten in de jeugdzorg. 
Lees meer
 
Gezocht: verhalen van jongeren over 'thuis'
Uit huis gaan is een grote stap voor jongeren. Werk jij met jongvolwassenen die recent zelfstandig zijn gaan wonen? Hebben zij hierin weinig steun van hun ouders kunnen ontvangen? Zijn zij tussen de 16 en 27 jaar? Vraag ze dan om mee te doen met dit onderzoek over het creëren van een thuis.
Lees meer
 
'Aandacht voor burgerschap in de klas loont'
Burgerschapsonderwijs op jonge leeftijd stimuleert jongvolwassenen om later politieke activiteiten te ontplooien. Dat concludeert Edwin Slijkhuis uit onderzoek waarop hij promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Het proefschrift  laat zien dat scholen met burgerschapsonderwijs kunnen bijdragen aan de politieke betrokkenheid van jongeren.
Lees meer
 
Overig nieuws
 
Studie: Langetermijneffecten corona nog onduidelijk
Sinds de eerste lockdown is veel onderzoek gedaan naar de invloed van corona en de getroffen maatregelen op kinderen, jongeren en jongvolwassenen. Het Nederlands Jeugdinstituut voerde een overzichtsstudie uit om antwoord te geven op de veelgestelde vraag: hoe gaat het nu met de jeugd?
Lees meer
Eenzaamheid bij jongeren door corona: wat kun je doen?
De afgelopen maanden is er meer aandacht gekomen voor eenzaamheid onder jongeren. Movisie vroeg een mentor, studieadviseur, studentpsycholoog, preventiepsycholoog en een onderzoeker naar de mate van eenzaamheid die zij zien. Daarnaast geef Movisie tips over wat je kunt doen om jongeren te ondersteunen.
Lees meer
 
Ga voor meer nieuws naar 16-27.nl
 
Agenda
 
 
 
10
 
 
jun
 
 
  Meedenksessie wonen en zorg voor jongvolwassenen
Hoe zorgen we voor geschikte en betaalbare woningen voor de doelgroep 16-27?
Online sessie
 
 
 
22
 
 
jun
 
 
  Morele oordeelsvorming
   Tijdens de ze training leer je om een afgewogen oordeel te vormen.
Online training
 
 
 
30
 
 
sep
 
 
  Landelijk gemeentelijk netwerk 16-27
   Bijeenkomst om kennis te delen en elkaar te inspireren.
Online sessie
 
Bekijk de complete agenda
 
Geen nieuwsbrief in de zomervakantie
 
In verband met de zomervakantie verschijnt er in juli en augustus geen nieuwsbrief. In september ontvang je weer een nieuwe 16-27 nieuwsbrief in je inbox. We wensen je alvast een fijne zomer!
Over aanpak 16-27
Het Nederlands Jeugdinstituut, Movisie, Ingrado, Divosa, ExpEx, JWB en de VNG pakken samen met het Rijk en de gemeenten de doorlopende ondersteuning van jongeren in een kwetsbare positie aan. Zodat niet iedere gemeente of professional het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. Deze integrale samenwerking is nodig om jongeren in een kwetsbare positie te ondersteunen richting zelfredzaamheid en participatie. Ondersteuning die niet begint of eindigt bij het 18e levensjaar.