Nieuws over de mentale gezondheid van jongeren en meer

lees online  |  Afmelden
Op weg naar zelfstandigheid
16-27
 
Nieuwsbrief
September 2021
Nieuws
 
Jeugdbeleid bij verkiezingen gemeenteraad 2022
Politieke partijen leggen momenteel de laatste hand aan hun verkiezingsprogramma. Een belangrijk thema daarin is het lokaal jeugdbeleid. Het NJi geeft politieke partijen op grond van beschikbare kennis input voor hun verkiezingsprogramma’s. Hierbij gaat het kennisinstituut in op drie vraagstukken waarmee veel gemeenten in hun lokale jeugdbeleid worstelen.
Lees meer
 
Jeugdwerkloosheid daalt, maar 'groenpluk' dreigt
De jeugdwerkloosheid is de afgelopen drie maanden flink gedaald. Goed nieuws, maar door de snel herstellende economie dreigt ook 'groenpluk’. Jongeren worden verleid al voor hun diplomering aan het werk te gaan. Deze ‘groenpluk’ kan op lange termijn nadelen hebben. 
Lees meer
 
Plein 16-27 start met pilot op drie hogescholen
De digitale leeromgeving Plein 16-27 start in september met een pilot bij drie hogescholen. In de leeromgeving is onder andere theoretische kennis over de overgang naar volwassenheid te vinden. Ook kunnen studenten, docenten, jeugdprofessionals, ervaringsdeskundigen en onderzoekers met elkaar in gesprek over dit onderwerp. Plein 16-27 is een initiatief van Hogeschool InHolland, Hogeschool Rotterdam, Hogeschool van Amsterdam, Stichting Alexander, LOC en het NJi.
Bekijk de website van Plein 16-27
 
Corona treft vooral mentaal welzijn van jongeren
De coronacrisis heeft de meeste invloed gehad op de mentale gezondheid van jongeren. Jongeren tussen 18 en 25 jaar waren het vaakst psychisch ongezond. Het aantal jongeren dat zich neerslachtig voelde lag bovendien hoger dan voorheen. Daarnaast zei 45 procent zich vaker eenzaam te voelen dan voor de coronaperiode. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers uit de Gezondheidsenquête.
Lees meer
 
Overig nieuws
 
CBS bevestigt ongelijkheid in ervaren geluk onder jongeren
Geluksongelijkheid blijkt onder 18-25 jarigen significant meer aanwezig dan onder andere leeftijdsgroepen. Deze verschillen in ervaren geluk hangt sterk samen met de inkomensongelijkheid binnen deze leeftijdsgroep. Dat stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Lees meer
Jongeren in Europa blijven steeds langer thuis wonen
Jongeren in Europa gaan steeds later op zichzelf wonen. Ook tijdens hun studententijd blijven jongeren steeds vaker thuis wonen. Dat geldt ook voor Nederland, waar jongeren gemiddeld uit huis gaan als ze 24 zijn. Dat meldt Eurostat, het Europees bureau voor de statistiek.
Lees meer
 
Webinar over de VOG voor jongeren 
Werk je als professional met jongeren en heb je het met hen wel eens over de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) voor stage of werk? Attendeer hen dan op het webinar van Justis op 16 september. In dit webinar, speciaal voor jongeren, gaat Justis in op onderwerpen als: wat is een VOG? Hoe ziet de screening eruit? En wat kan je doen als de VOG is afgewezen?
Lees meer
 
Ga voor meer nieuws naar 16-27.nl
 
Agenda
 
 
 
27
 
 
sep
 
 
  Voor de Jeugd Dag
Dit jaar is het thema 'Mentaal welbevinden: Geef elkaar tijd en ruimte!'
Online sessie
 
 
 
30
 
 
sep
 
 
  Landelijk gemeentelijk netwerk 16-27
 Kom in contact met collega’s om kennis te delen en elkaar te inspireren
Online sessie
 
 
 
12
 
 
okt
 
 
  Landelijke bijeenkomst RMC en de route arbeid
   Hoe kunnen we de jeugdwerkloosheid voorkomen en terugdringen?
Jaarbeurs Utrecht
 
Bekijk de complete agenda
 
Over aanpak 16-27
Het Nederlands Jeugdinstituut, Movisie, Ingrado, Divosa, ExpEx, JWB en de VNG pakken samen met het Rijk en de gemeenten de doorlopende ondersteuning van jongeren in een kwetsbare positie aan. Zodat niet iedere gemeente of professional het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. Deze integrale samenwerking is nodig om jongeren in een kwetsbare positie te ondersteunen richting zelfredzaamheid en participatie. Ondersteuning die niet begint of eindigt bij het 18e levensjaar.