Nieuws over jongerendakloosheid, antidepressiva en meer

lees online  |  Afmelden
Op weg naar zelfstandigheid
16-27
 
Nieuwsbrief
Oktober 2021
Nieuws
 
Net verschenen: 'Samen in gesprek over cijfers'
Het Nederlands Jeugdinstituut ontwikkelde de tool 'Samen in gesprek over cijfers' voor beleidsmedewerkers van gemeenten, samenwerkingsverbanden en jeugdzorgaanbieders. De tool is een leidraad om het gesprek over cijfers te voeren, de juiste mensen daarbij uit te nodigen en gezamenlijk doelen te bereiken. Dit helpt bij het inrichten van effectief jeugdbeleid. 
Lees meer
 
‘Neem jongeren op in afspraken met woningcorporaties’
Om dakloosheid onder jongeren te voorkomen moeten gemeenten de gegevens van jongeren meenemen in hun prestatieafspraken met woningcorporaties. Dat stelt Stichting Zwerfjongeren Nederland  in een oproep aan alle wethouders Wonen. Prestatieafspraken zijn afspraken die een gemeente maakt met woningcorporaties om woningen te bouwen voor meerdere doelgroepen. Het voorkomen van jongerendakloosheid ontbreekt daarin vaak.
Lees meer
 
Bijeenkomst over jongeren met psychische klachten 
Het aantal jongeren met psychische klachten dat zich bij het RMC meldt, is fors gestegen sinds de coronacrisis. Ingrado en team Geestkracht verzorgen op 16 november een bijeenkomst voor RMC-professionals over wat zij kunnen betekenen voor jongeren die op de wachtlijst staan en met hun opleiding zijn gestopt.
Lees meer
 
Praktijkkaart Van thuis weer naar school
Binnen het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) is specifiek aandacht voor uitval onder kinderen en jongeren. Scholen kunnen gebruik maken van de mogelijkheden die het NPO biedt voor deze kinderen en jongeren. Het NJi en Ingrado hebben ter ondersteuning hiervan een praktijkkaart opgesteld.
Lees meer
 
Overig nieuws
 
Steeds meer jongeren gebruiken antidepressiva
Huisartsen schreven tijdens de tweede lockdown vaker medicatie tegen depressie voor aan jongeren van 15 tot en met 24 jaar. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel. Wekelijks kregen gemiddeld 218 per 100.000 jongeren een antidepressivum van hun huisarts. Dat is een toename van 7,9 procent vergeleken met het jaar ervoor. 
Lees meer
Ervaringen van jongeren met een beperking in coronaperiode
In het nieuws over de impact van de coronaperiode is regelmatig aandacht voor jongeren, maar de stem van jongeren met een beperking horen we jammer genoeg niet zo vaak. De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland heeft daarom laten onderzoeken wat de ervaringen van jongeren met een beperking zijn in de coronaperiode.
Lees het onderzoek
 
Ga voor meer nieuws naar 16-27.nl
 
Agenda
 
 
 
12
 
 
okt
 
 
  Landelijke bijeenkomst RMC en de route arbeid
    Hoe kun je de jeugdwerkloosheid in jouw regio voorkomen en verminderen?
Jaarbeurs Utrecht
 
Bekijk de complete agenda
 
Over aanpak 16-27
Het Nederlands Jeugdinstituut, Movisie, Ingrado, Divosa, ExpEx, JWB en de VNG pakken samen met het Rijk en de gemeenten de doorlopende ondersteuning van jongeren in een kwetsbare positie aan. Zodat niet iedere gemeente of professional het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. Deze integrale samenwerking is nodig om jongeren in een kwetsbare positie te ondersteunen richting zelfredzaamheid en participatie. Ondersteuning die niet begint of eindigt bij het 18e levensjaar.